Hlavní obsah

Přes Rusko posílají ČSA 80 letů týdně. Zatím bez problémů

Novinky, tov

Rusko zvažuje zakázat přelet komerčních letadel amerických a evropských společností nad svým územím. Ve čtvrtek to oznámil předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv. Zatím Rusko zakázalo jen tranzitní lety ukrajinských aerolinií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ruské kroky mají být odpovědí na sankce uvalené Evropskou unií na leteckou společnost Dobroljot, která je dceřinou firmou státní společnosti Aeroflot. Zařazení na sankční seznam si firma vysloužila tím, že jako první začala provozovat spoje z Ruska na anektovaný Krym.

České aerolinie v této chvíli nemají k dispozici žádnou oficiální zprávu o tom, že by byl jakýmkoli způsobem omezen provoz na letových tratích do Ruska. A to jak u letů, které ruské území jenom přelétají, nebo u spojů, které míří do některé z destinací v Rusku.

ČSA situaci sledují

„V současnosti České aerolinie operují všechny spoje směrem na východ standardně dle platného letového řádu. Společnost situaci pečlivě monitoruje a v případě, že by nastalo nějaké omezení, České aerolinie by přijaly opatření odpovídající charakteru a rozsahu takového omezení. V této chvíli je však zcela předčasné o nich jakkoliv spekulovat,“ řekl Novinkám mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Přímo do Ruska operují České aerolinie deset pravidelných linek (Moskva, Petrohrad, Jekatěrinburg, Samara, Rostov na Donu, Ufa, Perm a Nižnij Novgorod - Praha a Moskva a Petrohrad - Karlovy Vary. Letecké tratě nad územím Ruska dále využívají České aerolinie pro linky do Jerevanu, Tbilisi, Almaty, Taškentu a Soulu. Celkem se jedná o zhruba 80 zpátečních letů týdně.

Zákaz letů přes Rusko by neměl dopady pouze na evropské letecké společnosti, ale i na samotný Aeroflot. Ten totiž od těchto aerolinek dostává za lety přes ruské území poplatky.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Rusko ve čtvrtek zakázalo dovoz většiny základních potravin z EU a USA [celá zpráva].

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám