Hlavní obsah

Bulharsko zavře čtvrtou největší banku

Bulharská banka Corporate Commercial Bank (CCB), která po hromadném vybírání vkladů přešla pod státní kontrolu, bude uzavřena. Bulharsko převede kvalitní aktiva této finanční instituce na její divizi a upozorní vyšetřovatele na možné zneužití pravomocí v bance. Informovala o tom tamní centrální banka.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé před centrálou bulharské Corporate Commercial Bank v Sofii

Článek

Bance "CCB bude odejmuta licence a bude zahájeno insolvenční řízení," řekl podle agentury AFP guvernér centrální banky Ivan Iskrov.

Masivní vybírání vkladů z CCB nastalo poté, co klienty zneklidnily zprávy obviňující hlavního akcionáře Cvetana Vasileva z podezřelých obchodních dohod. Vasilev jakékoli pochybení popírá.

Centrální banka nad čtvrtou největší bulharskou bankou na konci června převzala dočasnou kontrolu a nařídila prověřit aktiva a závazky banky. Ta během masivního vybírání peněz přišla o více než pětinu vkladů.

Zničené důkazy?

Audit zjistil, že chybí velká část dokumentace k půjčkám v objemu 3,5 miliardy leva (zhruba 49 miliard korun). Složky prý byly s nejvyšší pravděpodobností zničeny před příchodem auditorů.

"Výsledky kontroly Corporate Commercial Bank hovoří, mírně řečeno, o činnostech neslučitelných se zákonem a dobrými způsoby v bankovnictví," uvedla centrální banka.

Podnikatelské a osobní účty CCB, s výjimkou těch s chybějící dokumentací, budou převedeny do banky Crédit Agricole Bulgaria. CCB ji získala od francouzské mateřské společnosti Crédit Agricole týden před tím, než centrální banka nad CCB převzala kontrolu. Bulharsko podle centrální banky tuto divizi znárodní. Běžnou činnost by měla obnovit 21. července.

Podezření z vykradení banky

Centrální banka rovněž uvedla, že významná část portfolia půjček CCB má prý spojitost se stranami, které souvisejí s osobou Vasileva. Krátce předtím, než stát nad bankou převzal kontrolu, vzal prý Vasilev z CCB 205 miliónů leva (zhruba 2,9 miliardy korun) prostřednictvím třetí strany. Vyšetřovatelé by podle centrální banky měli zjistit, zda tento krok odpovídá vykradení banky.

Podle prokuratury byl v pátek u Černého moře zadržen řídící pracovník CCB. Existují prý důkazy, že nařídil vzít peníze z bankovního sejfu a předat je třetím stranám.

Terčem hromadného vybírání vkladů se v Bulharsku kromě CCB stala i First Investment Bank, což je třetí největší banka v zemi. Vláda minulý týden uvedla, že důvěra v bulharský bankovní systém se obnovila. Ministr financí Petar Čobanov ale v pátek sdělil, že finanční pomoc CCB se pravděpodobně odrazí na schodku veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám