Hlavní obsah

Brusel umožnil bulharské vládě, aby pomohla bankám

Evropská komise umožnila Bulharsku, aby jeho vláda poskytla tamním ohroženým bankám státní úvěrovou podporu v objemu 3,3 miliardy leva (asi 46 miliard korun). Komise to oznámila v pondělí ráno poté, co se některé bulharské banky dostaly v minulých dnech pod tlak vkladatelů.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Lidé stojí ve frontě před pobočkou First Investment Bank v Sofii.

Článek

Strach obyvatel o úspory podle bulharských úřadů vyvolalo rozšiřování falešných informací hlavně prostřednictvím e-mailů a SMS zpráv ve snaze destabilizovat finanční systém země. [celá zpráva]

Komise uvedla, že Sofia ji požádala o souhlas s poskytnutím "nezbytné a přiměřené likvidity" pro bankovní systém ve formě úvěrové linky, a výkonný orgán Evropské unie tuto žádost "s ohledem na konkrétní okolnosti" schválil. Komise přitom konstatovala, že bulharský bankovní systém je kapitálově vybavený dostatečně a tamní banky mají ve srovnání s bankami v jiných zemích EU vysokou úroveň likvidity.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během posledního týdne se staly terčem hromadných výběrů vkladů dvě velké bulharské banky. Bulharská centrální banka v pátek uvedla, že Bulharsko čelí pokusům o destabilizaci země prostřednictvím útoků na bankovní systém.

Pět lidí bylo zatčeno

Hlavním cílem útoků se na konci minulého týdne stala třetí největší bulharská banka First Investment Bank. V předešlém týdnu útoky postihly bankovní čtyřku Corporate Commercial Bank (CCB), nad níž poté centrální banka převzala kontrolu a zastavila její aktivity.

Centrální banka ve snaze o uklidnění situace přislíbila, že využije všech svých prostředků k ochraně úspor obyvatelstva. Vyzvala také všechny státní úřady a politické strany, aby pomohly obnovit důvěru veřejnosti v bankovní systém.

Bulharské úřady o víkendu zadržely pět lidí podezřelých z toho, že posílali e-maily a vzkazy s poplašnými zprávami o bankách.

Bulhaři se nemají bát

Bulharský prezident Rosen Plevneliev v neděli prohlásil, že státní instituce a politické strany plně podporují snahy o stabilizaci bankovního systému. Dodal, že Bulhaři nemají žádný důvod k obavám o své úspory. Akcie First Investment Bank díky prezidentovu ujištění a schválení státní podpory posílily o zhruba 20 procent, a smazaly tak většinu svého pátečního propadu.

Před pobočkami banky se ráno dál tvořily fronty, v centru Sofie ale byly podle zpravodaje Reuters podstatně kratší než v pátek. Banka prohlásila, že má dostatek peněz, aby požadavky klientů pokryla.

Vůdce hlavní opoziční strany Bojko Borisov v pátek vyzval vládu, aby ještě před volbami požádala o pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF). Lídři bulharských politických stran se minulý týden dohodli, že 5. října se budou konat předčasné volby. Prezident v neděli uvedl, že 6. srpna rozpustí parlament a jmenuje prozatímní vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám