Hlavní obsah

Největší rival Budvaru je v Budějovicích, koupil pivovar Samson

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané začnou vařit pivo v Budějovicích. Světová pivovarská jednička Anheuser-Busch InBev (ABI) získala v úterý českobudějovický pivovar Samson. Jde o starší ze dvou známých budějovických pivovarů, které léta soupeří o zákazníky nejen ve městě.

Foto: Profimedia.cz

Pivovar Samson v Českých Budějovicích

Článek

Anheuser-Busch získal sto procent akcií Samsonu od společnosti Taurus One Limited se sídlem na Kypru. Právu transakci potvrdil ve středu dopoledne mediální zástupce společnosti Taurus Michal Donath.

Úterní koupí v podstatě došlo k zakončení transakce, která probíhala od roku 2011, kdy ABI získal ochranné známky pivovaru. Nyní začne vařit pivo přímo v Českých Budějovicích, kde v posledních desetiletích dominoval Budvar, s nímž vede ABI známkoprávní spory po celém světě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Budvar prodej neohrožuje

PR manažer Budějovického Budvaru Petr Samec na dotaz Práva, zda změna vlastníka Samsonu může ohrozit Budějovický Budvar, uvedl, že rozhodně ne.

„Budějovický Budvar ohrožen prodejem Pivovaru Samson nadnárodní skupině Anheuser-Busch InBev (ABI) není. Změna vlastníka nemá vliv na ochranné známky, průběh soudních sporů mezi Budějovickým Budvarem a ABI, ani na obchodní činnost,“ zdůraznil Samec.

Připomněl, že jak vyplývá z oficiálních veřejných zdrojů, byl Pivovar Samson, a.s. založen koncem roku 2013 v důsledku postupného vyčleňování majetku z Budějovického měšťanského pivovaru a. s., který již od roku 2011 vlastní - ale neprovozuje - koncern ABI. Z těchto zdrojů se dá odhadnout, že cílem prodeje je řešení svízelné hospodářské situace Pivovaru Samson, a. s. tak, aby se vlastník pivovaru vyhnul možným důsledkům vyplývajících z jeho předlužení.

Samson známky Budweiser nevlastní

Samec rovněž v tiskové zprávě konstatoval, že Pivovar Samson, a. s. není ani právním, ani historickým nástupcem bývalého měšťanského pivovaru pod názvem Die Budweiser Bräuberechtigten-Bürgerliches Bräuhaus Budweis, gegründet im jahre 1795. Proto nevlastní žádnou ochrannou známku s prvkem Budweiser a obchodní činnost provádí pouze pod značkou Samson. Z toho důvodu nepředstavuje změna vlastníka pro Budějovický Budvar riziko v soudních sporech s ABI.

Vedení Budvaru vychází ze zkušenosti získané po převzetí Budějovického měšťanského pivovaru v roce 2011 společností ABI. Tato transakce nijak nezpomalila nárůst jeho exportních prodejů, neměla vliv na úspěšnost soudních sporů o značku Budweiser a nedošlo ani k poškození jeho známkového fondu doma či v zahraničí.

Reklama

Související články

Pivovary líčí na mladé a přislazují

Kdo neochutnal cider nebo radler, jako by nebyl. Takový pocit může mít každý, kdo sleduje reklamy výrobců alkoholických nápojů, s nimiž se s příchodem léta...

Výběr článků

Načítám