Hlavní obsah

ČEZ má šanci ovládnout slovenský trh s elektřinou

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne, je na prodej. Italský Enel, který s 66 procenty akcií firmu ovládá, hodlá podle slovenských médií svůj podíl prodat. Slovenské elektrárně se na celkové výrobě elektřiny na Slovensku loni podílely 82 procenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle dobře informovaného zdroje Práva by o koupi podílu mohl mít zájem ČEZ, který se o něj již jednou neúspěšně ucházel. „Jediné, co nyní stojí za úvahu, je právě Slovensko. Dává to smysl vzhledem ke společné minulosti a k propojenosti sítí. Zájem bychom pravděpodobně měli,“ řekl Právu zdroj.

ČEZ ale oficiálně tuto informaci nepotvrdil. Mluvčí firmy Ladislav Kříž Právu řekl, že firma bude situaci sledovat, ale nyní je ještě předčasné se k celé věci vyjadřovat.

ČEZ ústy svého generálního ředitele Daniela Beneše nedávno oznámil, že už nebude rozvíjet byznys na balkánských trzích. Zájmu o slovenskou firmu by ale napovídalo jeho prohlášení, že pokud ČEZ nyní něco zajímá, jsou to akvizice v sousedních zemích, třeba právě na Slovensku.

ČEZ se na Balkáně dlouhodobě potýká s problémy. V Albánii přišel o licenci a pokračuje tam arbitráž. Odebrání licence mu hrozí i v Bulharsku. V regionu působí firma ještě v Rumunsku.

Cena akcií je neznámá 

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006. V soutěži o 66 procent akcií podniku porazil ČEZ a ruský RAO UES. Za kontrolní podíl zaplatil 840 miliónů eur (asi 23 miliard Kč). Zbylých 34 procent akcií má pod kontrolou slovenská vláda prostřednictvím Fondu národního majetku.

O tom, kolik by byl ČEZ případně ochoten za akcie Slovenských elektráren zaplatit, je podle zdroje Práva předčasné mluvit.

Slovenské elektrárne v současnosti pracují na dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích na jižním Slovensku. Proti původním předpokladům se přitom celý projekt prodraží a dokončení obou bloků opozdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám