Hlavní obsah

Češi budou v Číně vyrábět kelímky a fólie z použitého fritovacího oleje

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastové kelímky a skleníkové fólie bude z použitého fritovacího oleje ve východočínském Su-čou vyrábět liberecká společnost. Plasty, které z oleje vyrábějí speciální bakterie, se po čase samy rozloží.

Foto: MPO

Smlouvu o spolupráci podepsali za CzechTrade Milan Ráž a za Nanopo Su-čou její prezident Si-ťun Čang.

Článek

Na základě původního českého výzkumu odborníků z VUT Brno, Mikrobiologického ústavu AV a VŠCHT nabízí společnost ekologické využívání použitého fritovacího oleje k výrobě biopolymerů. Proto se spojila s čínskou firmou Jiangsu Clean Environmental Technology, která se zabývá svozem a likvidací použitých kuchyňských olejů.

Jak řekl šéf firmy Nafigate Ladislav Mareš, nyní se ve východočínském Su-čou staví pilotní linka a od příštího roku by měl být zahájen plný provoz na výrobu biopolymerů. Ty by měly být využity například pro výrobu fólií či kelímků, které jsou biologicky likvidovatelné a nezatěžují životní prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potrava pro bakterie

„Použitý fritovací olej je velmi zjednodušeně řečeno potravou pro bakterie, které jej přemění na biopolymer PHA. Ten se po izolaci z biomasy stává základním vstupem pro výrobu bioplastů. Biopolymer se nepoužívá čistý, ale mixuje se s dalšími látkami – podle toho co je finální produkt – jestli folie, kelímek nebo stavební materiál,” řekla Novinkám marketingová ředitelka Nafigate Lenka Mynářová.

Linka vznikne v prostorách rozsáhlého průmyslového centra, které zde vybudovala Čína ve spolupráci se Singapurem. Jíž zde sídlí například finské a holandské firmy.

Podle Mlynářové budou prvním sériovým výrobkem fólie pro zemědělce, kelímky mají následovat.

Stomiliardový trh

„V severních oblastech Číny je nutné pro pěstování potravin používat fólie. Nynější polyetylénové ničí životní prostředí, je problém s jejich skladováním. Často se i zaorávají, a půda je tak znehodnocována. Biodegradabilní fólie se přímo na poli – po době, po kterou musí fungovat – rozpadnou bez jakýchkoli zbytků nebo vedlejších efektů. A jejich spotřeba je obrovská – objem trhu činí asi 100 miliard korun za rok. Z odpadu – použitého fritovacího oleje – tak vzniká ekologický produkt, který splyne s přírodou,” dodává Mynářová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám