Hlavní obsah

Otroctví stále existuje. A vynáší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Nucená práce vytváří po celém světě ročně zisk ve výši až 150 miliard, tedy asi tři bilióny korun. Je to asi třikrát více, než se původně odhadovalo. Ve své zprávě to uvádí Mezinárodní organizace práce (ILO). Přibližně dvě třetiny z této částky, což je přibližně sto miliard dolarů, pak podle něj pochází ze sexuálního vykořisťování.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Další zhruba třetina plyne z ekonomického vykořisťování, které se děje například v zemědělství. Samotným pracovníkům z těchto nelegálních zisků přitom neplyne nic. Nic se neodvádí ani na daních. ILO proto požaduje, aby se vlády začaly touto problematikou vážně zabývat.

"Tato zpráva nám lépe objasňuje obchodování (s lidmi), nucené práce i moderní otroctví," uvedl šéf ILO Guy Ryder.

Dvě České republiky jsou zotročeny

Celkově se nucená práce, obchodování s lidmi či moderní otroctví týkají zhruba 21 miliónů lidí, tedy dvojnásobek počtu obyvatel České republiky.

Z nových odhadů také vyplývá, že více než polovinu obětí tvoří ženy a dívky, kterých se týká především právě pohlavní vykořisťování a nucená domácí práce. Muži a chlapci se pak hlavně stávají oběťmi vykořisťování v zemědělství, stavebnictví a v důlním průmyslu.

Jedním z hlavních ekonomických faktorů, které způsobují, že lidé jsou proti své vůli nuceni vykonávat požadovanou práci, je chudoba. Vliv ale mají i úroveň vzdělání, negramotnost, pohlaví a migrace, tvrdí také ILO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám