Hlavní obsah

Vítkovice odzkoušely kotel na největším energetickém projektu v Turecku

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tlakové zkoušky prvního ze dvou fluidních kotlů o výkonu 145 megawatt elektrárny Adularya v Turecku dokončila strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group. Turecká uhelná elektrárna Adularya v provincii Eskisehir je s hodnotou okolo 12 miliard korun jedním ze stěžejních energetických projektů skupiny Vítkovice.

Foto: Vítkovice Machinery Group

Elektrárna Adularya v Turecku.

Článek

Investorem a zákazníkem je soukromá turecká společnost Adularya, která je členem skupiny Naksan Holding. Strojírenské Vítkovice jsou výrobcem všech klíčových součástí a zodpovídají za celkové uvedení elektrárny do provozu.

„Fluidní kotle jsou součástí uceleného souboru technologických celků a stavebních objektů od vodního a materiálového hospodářství, úpravy vody, přípravy paliva, chlazení až po výrobu elektřiny a vyvedení výkonu,“ uvedla Eva Kijonková, jenž skupinu Vítkovice mediálně zastupuje. Dodala, že do konce roku musí Vítkovice připravit pro zkušební provoz blok A, na konci března 2015 pak má být přichystán blok B.

„Následovat budou zkušební běhy, garanční zkoušky a ostatní dokončovací práce, paralelně také dozor nad prvními měsíci provozování,“ nastínila.

Podle manažera projektu Michala Balose ze společnosti Vítkovice Power Engineering je zakázka přibližně ze 70 procent hotová.

„Je v pokročilé fázi stavebních a montážních prací, prakticky přecházíme do etapy uvádění do provozu pomocných obslužných systémů elektrárny, činnosti se překrývají. Kompletně je dokončena rozvodna 400kV a přenosová linka 400kV, uvádí se do provozu čerpací stanice a přívod vody z přehrady a chemická úpravna vody,“ popsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám