Hlavní obsah

Číšníka vyrazili za to, že si vzal ze stolu trochu cukru. Vysoudil desetitisíce

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Hodinovou výpověď dostal Slovák Juraj (43), který pracoval jako číšník v luxusní vídeňské restauraci. Majitel podniku ho vyhodil, protože si koupené jahody osladil cukrem z restaurace. Propuštěný muž se nedal a na svém bývalém zaměstnavateli vysoudil v přepočtu téměř 70 tisíc korun.

Článek

Juraj si cestou do práce koupil jahody, které chtěl o přestávce sníst. Jahody si osladil z cukřenky, která byla na jednom ze stolů restaurace, a majitel ho okamžitě vyhodil.

„O přestávce jsem chtěl jahody sníst, přičemž jsem jahody osladil z cukřenky, která je na každém stole. Šéf se mě zeptal, odkud mám jahody. Řekl jsem, že jsem si je koupil. Pak se zeptal, odkud mám cukr. Když jsem se přiznal, že ze stolu, dostal jsem hodinovou výpověď,“ cituje Juraje deník Nový čas.

Juraj musel okamžitě odevzdat číšnickou uniformu a odejít. Na jahody přitom použil odhadem asi 50 gramů cukru v hodnotě jednoho centu.

„Nešlo o hodnotu, ale o přístup a čin dotčené osoby,“ uvedl ve svém vyjádření majitel restaurace Mario Plachutta.

Vysoudil 2500 eur

Slovák oslovil státní organizaci chránící zaměstnance v Rakousku a ta případ dotáhla před soud. Případ se stal před rokem a rakouské soudy v těchto dnech rozhodly, že majitel restaurace musí Jurajovi vyplatit 2500 eur (68 500 korun).

„Když jsem odcházel, nevyplatili mi dovolenou, 13. a 14. plat, na které jsem měl nárok,“ vysvětlil soudem vyměřenou částku Juraj. Soud dále rozhodl, že použití cukru v hodnotě jednoho centu nemůže být porušením pracovní smlouvy.

Slovák původem z Piešťan pracoval v několika restauracích v Německu, ve Švýcarsku a v Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám