Hlavní obsah

Firmy se po krizi nadechují, začínají více investovat

Právo, Novinky, Martin Pitro, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České malé a střední firmy s méně než 250 zaměstnanci se už pomalu vzpamatovávají z ekonomické krize a začínají více investovat. Letos chtějí vložit do podnikání 371 miliard korun, o 18 miliard více než loni. Průměrná investice by měla činit 1,65 miliónu Kč. Vyplynulo to z průzkumu společnosti GE Capital EMEA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Česká ekonomika začíná znovu růst a firmy na to pružně reagují. Investují hlavně proto, aby modernizovaly své výrobní kapacity,“ uvedl Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnictví GE Money Bank.

Do modernizace a rozšíření výrobních kapacit by mělo celkem jít přes 187 miliard Kč. Další oblastí je rozvoj a obnova firemního vozového parku (zhruba 103 miliard Kč). Téměř 38 miliard plánují tyto firmy vložit do IT hardwaru, a jejich další investice půjdou na lepší software a vybavení kanceláří.

Hlavními důvody k velkým investicím bývá obnova zastarávajícího vybavení (u 55 procent podnikatelů), snaha zlepšit efektivitu a produktivitu výroby (52 %), či zvýšení kapacity výroby tak, aby dokázala pokrýt nové zakázky (26 %).

A třináct procent podniků investuje proto, aby snížily své výrobní náklady.

Největší bariérou nejisté prostředí

Největší bariérou zůstává nejisté ekonomické prostředí, které vnímá téměř třetina podnikatelů.

Jak průzkum ukázal, tři ze čtyř malých a středních podniků, které hledají finance pro nové investice, jsou připraveny využít nabídky některé z velkých bank. Stoupá také zájem o finance ze státních či evropských fondů, jež by pro svůj další rozvoj rádo využilo 71 procent podniků. Třetina z nich však chce plánované investice pokrýt jen z vlastního kapitálu.

To, že české podniky se už postupně vyrovnávají s dopady hospodářské krize a začínají více investovat do nového vybavení, vyplývá také z údajů leasingových společností. Mnoho nákupů je prováděno právě formou leasingu, využíván je například k obnově výrobních strojů a zařízení a tradičně vozového parku včetně těžké dopravní techniky.

„Je patrné, že se tuzemské firmy nadechují po krizi. Nakupují stroje, zařízení, užitková vozidla i zemědělskou, manipulační či skladovou techniku,“ sdělil Právu generální ředitel ČSOB Leasing Libor Bosák.

Růst i v zahraničí

Průzkum GE se týkal i situace v zahraničí. Jak ukázal, růst investic chystají malé a střední firmy například v Maďarsku, které na to letos vynaloží celkem 10 miliard eur, o tři miliardy eur více než loni. V Polsku by tato celková částka měla letos činit 31 miliard eur v porovnání s loňskými 24 miliardami.

Reklama

Výběr článků

Načítám