Hlavní obsah

Inspekce našla v potravinovém doplňku anabolický steroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakázané anabolické steroidy našla kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v potravinovém doplňku AMIX GuggulLean. Ten má sloužit k rychlejšímu spalování tuků a působí proti jejich ukládání v těle.

Foto: SZPI

Analýza laboratoře Stání zemědělské a potravinářské inspekce prokázala přítomnost nepovolených farmakologicky účinných látek v potravině pro zvláštní výživu AMIX GuggulLean.

Článek

Tři závadné šarže obsahovaly 1516 balení po 90 kapslích, přes 900 z nich už výrobce expedoval k zákazníkům, uvedl v úterý mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce odebrala vzorek přímo u výrobce Josefa Bukvice v Ohrazenicích u Turnova, prodávajícím je společnost Large Life Limited z Prahy.

Závadné šarže měly trvanlivost do 1. srpna a 2. května 2016 a do 20. srpna 2015.

"Laboratorní analýza prokázala, že přípravek obsahoval 1-dehydroandrostenedion v množství 5,6 miligramu na kilogram a progesteron v množství 755 miligramů na kilogram," uvedl Kopřiva.

Ani jednu látku zákon nepovoluje, u první jde o anabolický androgenní steroid, který je také na seznamu zakázaných látek a metod dopingu pro rok 2013.

SZPI výrobci nařídila, aby okamžitě informoval odběratele v tuzemsku i v zahraničí a dotčené šarže stáhl z trhu. Inspekce s ním také zahájila správní řízení o uložení sankce.

Anabolický steroid odhalila inspekce v potravinovém doplňku i v březnu. Šlo o výrobek značky TRIBU, který pomáhá růstu svalů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám