Hlavní obsah

Ukrajina již dostává zpětné dodávky plynu z Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Německý energetický gigant splnil dohodu s ukrajinským Naftogazem z roku 2012 a od úterý obnovil dodávky plynu do země. Ukrajině kvůli diplomatické krizi mezi Kyjevem a Moskvou hrozí přerušení dodávek z Ruska. Jde o tzv. zpětné dodávky, kdy plyn proudí na opačnou stranu.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„RWE dnes obnovuje dodávky plynu ukrajinské státní společnosti Naftogaz," uvedla podle agentury AFP německá skupina v prohlášení. Plyn na Ukrajinu proudí přes území Polska podle pětileté rámcové dohody, kterou v roce 2012 s Naftogazem podepsala dceřiná společnosti RWE.

V dohodě se počítá s dodáním až deseti miliard metrů krychlových plynu ročně. V roce 2013 Naftogaz odebral jednu miliardu kubíků plynu, uvedla německá firma. Dodávky jsou založené na evropských velkoobchodních cenách a zahrnují plyn z Evropské unie, Norska a Ruska, uvedla firma.

Ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti s hlubokou diplomatickou krizí mezi Ukrajinou a Ruskem minulý týden pohrozil přerušením dodávek ruského plynu na Ukrajinu, pokud země neuhradí svůj dluh za odběr plynu.

Naftogaz v sobotu potvrdil, že přestal platit za dodávky ruského plynu. Tato situace má trvat, dokud strany nedospějí k závěru jednání o ceně ruského plynu. Ten už Rusko není ochotno Kyjevu dodávat se slevou. Ukrajinská spotřeba plynu činí zhruba 50 miliard krychlových metrů plynu ročně. Země získává 20 miliard z vlastních zdrojů a zbývajících 30 z Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám