Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zrušil výsledek tendru na opravu D1 u Velké Bíteše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výsledek tendru na opravu dálnice D1 u Velké Bíteše, který vyhrála firma OHL ŽS, uvedly v pátek Hospodářské noviny.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Za plného provozu se opět začalo s rozšiřováním dálničního tělesa.

Článek

Stavební společnost totiž v nabídce uvedla, že software a počítače pro modernizaci dispečinku Domašov dodá za pouhou korunu. Podle ÚOHS je to zjevně nereálné a sloužilo to jen k tomu, aby byla nabídka této firmy nejlevnější.

Výběr vítěze u antimonopolního úřadu napadla společnost Eurovia, jejíž nabídka byla pouze o několik miliónů vyšší. Zpochybňovala právě účelově nastavenou symbolickou cenu u několika položek v nabídce vítězné firmy. Úřad jí dal za pravdu a nařídil Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby určilo vítěze znovu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ŘSD Jan Studecký listu řekl, že ředitelství nyní zvažuje možnost odvolání, ale také vypsání zcela nového výběrového řízení. Ke zpoždění rekonstrukce dálnice by podle něj nemělo dojít.

Letecké záběry z kilometrových kolon na dálnici D1 ze začátku dubnaVideo: Novinky

Firma je ve skluzu asi 100 pracovních dnů 

Inkriminovaný úsek totiž může být opraven až po dokončení sousedního úseku, který začíná u sjezdu Lhotka, kde práce nabraly velké zpoždění.

Právě společnost OHL ŽS tam loni kvůli problémům s nestabilním podložím stavbu několikrát přerušila a požadovala více peněz na pokrytí neočekávaných víceprací. Toho nakonec dosáhla v říjnu, kdy jí ředitelství silnic rozpočet zvýšilo o deset miliónů korun.

V listopadu pak začala plánovaná zimní stavební přestávka, která trvala do začátku března. ŘSD v lednu odhadovala, že po odečtení této pauzy je firma ve skluzu přibližně 100 pracovních dnů, celkem by to mohlo být až 230 pracovních dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám