Hlavní obsah

Úřady na dani fyzických osob vybraly o dvě miliardy více než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé do úterý odevzdali 1,85 miliónu daňových přiznání za rok 2013, na dani z příjmu fyzických osob úřady k 1. dubnu vybraly 6,3 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než loni. Ve středu to sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přiznání bylo třeba odevzdat a daň zaplatit právě do úterý, v případě využití služeb daňového poradce je pak termín do 1. července. Podle odhadů správy letos lidé odevzdají asi dva milióny daňových přiznání, loni to bylo 1,87 milionu.

"Předpokládáme, že někteří poplatníci podají daňové přiznání ještě v 'bezsankční' pětidenní lhůtě, tedy do 8. dubna," uvedla Petlachová. Finanční úřad totiž automaticky ze zákona přistupuje k výpočtu pokuty až v případě, že poplatník podá daňové přiznání po zákonné lhůtě a se zpožděním delším než pět pracovních dnů.

Pokud ale vypočtená pokuta nedosáhne výše 200 korun, úřad ji nepředepíše a neplatí se. Loni byla takto podle Petlachové udělena pokuta 11 389 fyzickým osobám v celkové hodnotě 21 miliónů korun.

Povinnost podat daňové přiznání letos mají i ti, kteří měli byť v jediném měsíci v roce příjem přes 103 536 korun. Důvodem je loňské zavedení tzv. solidární daně pro vysokopříjmové skupiny. Finanční správa odhaduje, že takových přiznání by mělo být zhruba 200 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám