Hlavní obsah

Podvodníci napodobují formulář statistiků. Tahají z podnikatelů peníze

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český statistický úřad (ČSÚ) upozorňuje firmy na nabídky komerčních databází, které nápadně připomínají oficiální výkaz Registr ekonomických subjektů. Podpis přitom podnikatele zavazuje k desetitisícovým poplatkům.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Statistici varují před podvodným formulářem. Ilustrační foto

Článek

Zasílaný formulář je stylizován do podoby nápadně připomínající oficiální výkaz ČSÚ a v jeho hlavičce je uveden Registr ekonomických subjektů. Pravé formuláře ČSÚ jsou však opatřeny logem úřadu a kontaktními informacemi.

Pozornost je skutečně na místě. Zasílané komerční nabídky totiž většinou smluvně zavazují k následným poplatkům v řádech až desítek tisíc korun. Podnikatelům pak nezbývá než věc řešit právní cestou.

Nově pouze elektronicky

Český statistický úřad za registraci žádné peníze nepožaduje. „Zápis do registru není zpoplatněn. Důrazně firmy a podnikatele upozorňujeme, aby pečlivě sledovali, kdo, co a za kolik jim v zasílaných dopisech vlastně nabízí. Komerční databáze nemají s Registrem ekonomických subjektů, který ze zákona spravuje pouze Český statistický úřad, nic společného. V případě jakékoli pochybnosti je nejsnazší cesta kontaktovat přímo pracovníky informačního servisu našeho úřadu,“ upozornil mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Samotný dotazník RES 2014 bude Český statistický úřad společnostem zasílat výhradně elektronickou formou, a to přibližně v polovině roku. Plně tak nahradí papírovou podobu dotazníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám