Hlavní obsah

Zemědělci mají obavy ze sucha. Doufají, že zaprší

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Předčasný příchod jarního počasí zúročili zemědělci a zahájili jarní práce. Jsou ale znepokojeni nedostatkem vláhy a doufají, že snad víkend a následující týden přinesou polím alespoň nějaké srážky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oblaka prachu se zvedají za traktorem, který vláčí na poli nedaleko Hrušek na Břeclavsku.

Článek

Počasí se v letošním roce zásadně liší od loňského. Zatímco před rokem dlouhá zima a bohatá sněhová nadílka a pak i dlouho podmáčená pole měly za následek opoždění prací o dva až tři týdny, letos je vše jinak.

„V tuto chvíli máme téměř dokončený výsev jarních obilovin. Vyčkáváme jen se setím hrachu a dalších plodin, které by mohl při časném vzejítí poškodit mráz, ale kus práce již máme dokončen,“ řekl Právu předseda představenstva Okresní agrární komory Havlíčkův Brod a současně agronom ZOD Kámen Václav Vala.

Na dalších plochách zemědělci zvládli přihnojení. Prací ale nechtějí příliš předbíhat kalendář. Zemědělci družstva, které je významným dodavatelem konzumních i sadbových brambor, s jejich sázením ještě počkají.

„Prozatím počítáme, že se do toho pustíme někdy kolem patnáctého až dvacátého dubna, Pokud bude příznivé počasí, možná o nějaký den dříve, ale příliš spěchat nebudeme,“ dodal Vala.

Jak sledují mapy, tak očekávané srážky nás asi minou. A to není dobré.

Agronom vyhlíží avizované srážky, které by měly alespoň snížit jejich výrazný deficit. „Byť je Vysočina považována za srážkově bohatou oblast, letos v zimě to neplatí. Zatím s nedostatkem vláhy ještě nemáme problém, ale už i my déšť vyhlížíme. Voda v půdě je na konci toho, co ještě stačí. Proto čekáme, že to avizované srážky změní,“ dodal s tím, že pořádně u nich napršelo v prosinci.

V ještě horší situaci jsou zemědělci v Lanžhotě na Břeclavsku.

„Jak sledují mapy, tak očekávané srážky nás asi minou. A to není dobré. Máme na polích, kam půjde slunečnice a kukuřice, aplikovaná hnojiva a je třeba srážek, aby je zanesly do půdy ke kořenům. To se neděje a zatím ani dít nebude,“ posteskl si František Tureček ze společného družstva Pomoraví Lanžhot.

Obiloviny a řepku mají v zemi od podzimu, další plodiny chtějí sázet až na přelomu března a dubna. Případného návratu zimy a ještě stále možných mrazů se tedy nebojí. Vysázené porosty odolají. Absence vláhy jej ale trápí. „Za poslední tři týdny nám napršelo půldruhého milimetru srážek. To ani nestojí za řeč,“ připomněl.

Srážky i v březnu lehce pod průměrem

Nedostatek vláhy potvrzují i měření meteorologů. Za poslední čtyři měsíce se Vysočině a Jihomoravskému kraji dostalo srážek jen poskrovnu, něco málo nad polovinu dlouhodobého průměru.

Listopad, jenž je měsícem podzimních plískanic, byl přitom na jižní Moravě extrémně suchý. Spadla jen třetina průměrných srážek.

Prognóza na zbývající březnové dny podle portálu ČHMÚ může přinést alespoň částečné uspokojení zemědělců, počasí přinese srážky, budou ale i nadále pod úrovní průměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám