Hlavní obsah

Soud odložil bourání šachty ve Frenštátě na neurčito

Právo, Jiří Tomaškovič
Frenštát

Krajský soud v Ostravě odložil na neurčito povinnost firmy OKD zbourat asi padesátku objektů včetně dvou těžních věží na Dole Frenštát, které nemají platné stavební povolení. Společnost OKD sice nemusí demolovat, ale neměla by budovy podle předsedy Sdružení měst a obcí na ochranu Beskydského regionu Jiřího Novotného ani využívat.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Frenštát

Článek

„Společnost OKD se jejich využíváním a pronajímáním dopouští protiprávního jednání, které bude muset řešit živnostenský úřad a báňský úřad. Stejně tak jako není možné řídit auto bez STK, i kdyby to bylo ve státním zájmu, není možné užívat ani pronajímat stavby bez platného stavebního povolení a kolaudace,” řekl Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic, na jejichž území šachta leží.

Mluvčí OKD Marek Síbrt ale zdůraznil povinnost firmy udržovat důl v konzervačním režimu. „Udržujeme důl tak, jak nám bylo uloženo příslušným správním rozhodnutím, který spočívá především v čerpání důlní vody, větrání a nezbytných oprav, aby nedošlo k znehodnocení ložiska,“ uvedl Síbrt a dodal, že OKD rozhodnutí soudu přivítalo.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Frenštát

A to zřejmě bez využívání těžních věží nepůjde. „OKD si bude muset nyní zajistit konzervační režim jiným způsobem, protože kola těžních věží se nesmí točit,“ upozornil ovšem Novotný a dodal, že podobné rozhodnutí soudu očekával. „V podobných případech jsou taková rozhodnutí běžnou praxí. Na samotném faktu, že stavby jsou určeny k demolici, se ale nic nemění. OKD by musely dokázat, že rozhodnutí o jejich odstranění není v souladu se správním řádem,” pověděl Novotný.

Naše Beskydy podají podnět k prošetření

Sdružení Naše Beskydy hodlá podat na živnostenský i báňský úřad podnět k prošetření činnosti na Dole Frenštát. „Budeme sledovat práci a odpovědi konkrétních úředníků, kteří nesou osobní odpovědnost za svá rozhodnutí. Není možné přehlížet protiprávní jednání jen proto, že se jedná o velkou firmu,” doplnil předseda sdružení Stanislav Uruba.

Na to, že společnost OKD má v areálu Dolu Frenštát stavby, kterým vypršelo kolaudační rozhodnutí, upozornil v lednu roku 2011 obecní úřad v Trojanovicích. Stavební úřad ve Frenštátě pod Radhoštěm následně rozhodl o jejich odstranění, společnost OKD se ovšem odvolala ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje.

Ten 5. prosince loňského roku rozhodnutí stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm o odstranění staveb potvrdil. „Společnost OKD od počátku deklarovala, že využije všech možností daných legislativou České republiky, proto jsme na konci ledna podali správní žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě,“ popsal mluvčí OKD.

Roční náklady na udržování dolu v konzervačním režimu stojí zhruba 50 miliónů korun. Kompletní likvidace dolu by podle OKD vyšla na zhruba půl miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám