Hlavní obsah

Eurozóna po oživení na konci loňského roku obnovila meziroční růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ekonomika eurozóny v posledním loňském čtvrtletí obnovila meziroční růst tempem 0,5 procenta a její růst proti předchozímu čtvrtletí zrychlil na 0,3 procenta. Za celý rok ale eurozóna skončila v poklesu o 0,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ekonomika eurozóny na konci loňského roku oživila.

Článek

Ve třetím čtvrtletí HDP eurozóny meziročně klesl o 0,3 procenta, proti předešlému čtvrtletí byl však o 0,1 procenta vyšší. Růst zemí měnové unie na konci roku podpořil zesílený výkon dvou největších ekonomik – Německa a Francie.

Jak připomněl analytik Petr Dufek z ČSOB, tak Itálie – objemově nejzadluženější země EU – stále balancuje na hranici recese. Stále padá ekonomika Řecka, nedaří se ani Kypru. „Naproti tomu Irsko a Portugalsko, zdá se, mají to nejhorší za sebou,“ domnívá se Dufek.

EU v růstu pomohl střed a východ Evropy

Ekonomika celé Evropské unie loni díky silnému výkonu zemí střední a východní Evropy a také díky růstu ve Velké Británii stoupla o 0,1 procenta.

Celá EU posílila v posledním čtvrtletí meziroční tempo na jedno procento z 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika celé EU rostla o 0,4 procenta, což je nepatrně rychleji než v předešlých třech měsících. Ze zemí mimo eurozónu výrazně zrychlil meziroční růst v Česku, Maďarsku, Polsku, Litvě a Británii.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší recese ve své historii, která trvala půldruhého roku. Evropská komise v letošním roce počítá s jejím růstem o 1,1 procenta a v roce 2015 se zrychlením až na 1,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám