Hlavní obsah

Iniciativa Poplatkyzpet.cz podala trestní oznámení na soud Prahy 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Iniciativa Poplatkyzpet.cz podala trestní oznámení k Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně na postup Obvodního soudu pro Prahu 5. Je to poslední krok, kterým chce prošetřit nestandardní a podezřelé jednání soudu ve věci rozhodování žalob podaných jménem klientů proti bankám kvůli neoprávněně účtovaným poplatkům za vedení úvěrových účtů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obvodní soud pro Prahu 5 byl jedním z prvních soudů, který ve věci začal rozhodovat. První jím vydaný rozsudek byl ve prospěch spotřebitelů. Následně soudce Michal Holub prý v extrémně krátkém čase několika málo týdnů vydal opačný rozsudek.

Potom další soudce odsoudil jinou banku k vrácení neoprávněně účtovaných bankovních poplatků. Poté ale Holub zřídil speciální jednočlenný senát, ve kterém zasedl pouze on sám. Tím bylo garantováno, že všechny další rozsudky budou vyneseny v neprospěch spotřebitelů, uvedla iniciativa.

Místopředseda obvodního soudu Holub pouze stručně sdělil, že podobné podněty již iniciativa podala na ministerstvo spravedlnosti a pražský městský soud, které je řeší. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci potvrdila, že instituce v této souvislosti obdržela mimo jiné i námitky podjatosti vůči soudcům Obvodního soudu pro Prahu 5. „Námitkami se budeme zabývat, rozhodně ale nemůžeme věcně zasahovat do toho, jak soudci rozhodují,“ podotkla.

Respekt k rozhodnutím soudu je podle České bankovní asociace jedním z nezbytných znaků právního státu. „Překvapuje mne, že právě ti, kdo volají po dodržování práva, se snaží rozhodování soudu kriminalizovat,“ uvedl náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek.

„V případě rozdílného právního výkladu soudců u jednoho soudu na stejnou věc by měl rozhodnout Ústavní soud. Rozdílnost výkladů nelze řešit tím, že věc svěříte jednomu soudci s dopředu známým právním názorem. Takový postup soudu považujeme za porušení zásady práva na zákonného soudce,“ řekl Petr Němec, právník iniciativy Jdeto.de.

Nevydal platební rozkaz

K hrubému porušení podle něj došlo v okamžiku, kdy do Holubovy pravomoci byly zpětně převedeny i žaloby, které již byly přiděleny jiným soudcům tohoto soudu.

Iniciativy kritizují, že Holub bez jakéhokoliv odůvodnění nevydal jediný platební rozkaz, nerozhodl ve věci osvobození od soudních poplatků, rozhodl o navýšení soudních poplatků ze 400 Kč na 1000 Kč, ignoruje žádosti o soudní jednání podané iniciativami.

Rozsudky vydává bez jediného soudního stání, vynáší je také u žalob, u kterých nebyl uhrazen soudní poplatek, a na rozdíl od ostatních soudů nepřerušil jednání u všech žalob na návrh iniciativ z důvodu podání ústavních stížností k Ústavnímu soudu ČR.

Soudí se tisíce klientů

Desítky tisíc klientů se prostřednictvím služby Poplatkyzpět.cz obrátily na soudy se žalobami o vrácení úvěrových poplatků. Iniciativě projevilo důvěru celkem na 350 tisíc klientů bank. Služba Poplatkyzpět.cz se snažila s bankami dohodnout na vrácení poplatků jejich klientům, banky však jednání odmítly.

Prvním individuálním žalobám čelí banky kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů od loňského února. Ze 142 těchto sporů, kterými se zabývaly obvodní pražské soudy, zatím jen čtyři byly rozhodnuty ve prospěch klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám