Hlavní obsah

Synonymum chudoby v Česku? Penze

Právo, Jiří Vavroň

Penze se stává pro hodně Čechů synonymem a hrozbou chudoby. Kolem 61 procent důchodců jen tak tak vyjde s důchodem, uvádí výzkum, jehož výsledky v pondělí zveřejnila společnost Alternativa 50+. Současně stále více lidí je nuceno odcházet do předčasného důchodu.

Foto: Právo

Co lidem chybí v důchodu

Článek

„Česko se dostává do paradoxní situace. Na jedné straně má společnost zájem, aby lidé pracovali co nejdéle, na druhé straně nejčastějším důvodem pro odchod do předčasné penze je výpověď,“ uvedla Jana Hamanová, ředitelka agentury SC, která výzkum provedla.

Nejčastějším důvodem pro odchod do předčasného důchodu je skutečně v Česku ztráta či hrozba ztráty práce. Dvě pětiny lidí pobírající předčasný důchod v něm skončily, protože dostaly v práci výpověď, potvrdil průzkum. Prudký pokles příjmů z měsíce na měsíc, kdy lidem na konto přistane nejčastěji jen něco přes devět tisíc korun, je pro většinu lidí finančním i ekonomickým šokem. Rázem musí měnit svůj životní způsob a styl a začít tvrdě počítat.

V Česku jsou v penzi dvě pětiny lidí od 50 do 64 let. Je to třetí nejvyšší podíl ve srovnání 17 států. V Německu je v důchodu 16 procent osob z této věkové kategorie, ve Švédsku 13 procent, ve Švýcarsku ani ne desetina.

V Česku mají problém vyjít s příjmem dvě třetiny domácností, jejichž členové ve věku 50–64 let nejsou ekonomicky aktivní, jsou tedy v řádném nebo předčasném důchodu, či většinou v důsledku věku nemohou sehnat práci, uvádí výzkum Alternativa 50 .

Dva milióny ohrožených

V Česku žije 2,1 miliónu lidí od 50 do 64 let. Navíc stále více lidí ve věku mezi 50 a 64 lety žádnou práci nemá. V současnosti téměř polovina mužů a žen této věkové skupiny je bez zaměstnání. Zatímco v září 2011 bylo bez práce 122 200 osob, loni už 146 900.

Podle projektové manažerky Alternativy 50 Nikoly Šimandlové výzkum ukázal, že se předdůchodová generace snaží na trhu práce udržet co nejdéle. Celkem 41 procent dotázaných si ale současně myslí, že práce je dostupná jen pro mladší. Strach ze ztráty místa má 94 procent respondentů. Zhruba 85 procent lidí míní, že padesátníci už zaměstnání těžko najdou. Dvě třetiny osob uvedly, že mladí dostávají přednost.

Nezaměstnanost trápí nejvíc lidi ve věku mezi 55 a 59 lety. Hrozí víc ženám než mužům. Třetina nezaměstnaných od 50 do 64 let je přitom bez místa více než tři roky.

Pracují, aby vyžili

Lidé, kteří jsou v důchodu, ať již dobrovolně, či nedobrovolně, a aktuálně pociťují nedostatek peněz, si začínají shánět přivýdělek. Čtyři pětiny těch, kteří chodí do práce i v penzi, to ale dělají hlavně kvůli penězům, potvrzuje průzkum agentury SC.

Pro polovinu lidí je důvodem pro pracovní aktivity také to, že je to baví či že opět získají pocit smysluplnosti života a že obnoví své dřívější či získají nové sociální kontakty. Do pozdějšího věku chtějí pracovat hlavně osoby s vyšším vzděláním, manažeři, odborníci, podnikatelé.

Finančního tlaku někdy využívají zaměstnavatelé, kteří čekatele na důchod či lidi ve věku 50, kteří se obávají nezaměstnanosti, zaměstnávají jen na částečný úvazek či za podstatně méně peněz, potvrdily zkušenosti společnosti Alternativa 50.

Reklama

Výběr článků

Načítám