Hlavní obsah

Stát v lednu hospodařil s přebytkem 45 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní rozpočet skončil v lednu v přebytku 45 miliard korun. Loni v lednu činil přebytek 42,4 miliardy korun, uvedlo v pondělí ministerstvo financí. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 112 miliard korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bilance státního rozpočtu

Článek

Celkové příjmy rozpočtu stouply oproti lednu 2013 o čtyři miliardy na 129 miliard korun. Důvodem je především nárůst příjmů z EU a vyšší inkaso spotřební dně u tabákových výrobků.

Nedaří se výběr DPH

Naopak inkaso DPH bylo meziročně nižší.

Na DPH získal rozpočet v lednu 32 miliard korun, tedy o 7,4 procenta meziročně méně. Naplánovaný rozpočet přitom počítá s poklesem proti roku skutečnosti, roku 2013 jen o 0,6 procenta.

Na spotřební dani rozpočet získal 24,7 miliardy korun, meziročně o 3,2 miliardy více. U tabákových výrobků inkaso spotřební daně stouplo o 2,8 miliardy na necelých 17 miliard korun. Nárůst podle MF souvisí s předzásobením kvůli zvýšení sazeb od letošního ledna.

Celkové výdaje rozpočtu v lednu byly meziročně o 1,4 miliardy vyšší a dosáhly 84 miliard korun. Na sociálních dávkách stát vyplatil 35,6 miliardy, meziročně o 0,8 miliardy méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám