Hlavní obsah

Komise potrestala výrobce pěny třímiliardovou pokutou za kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise pokutovala částkou 114 miliónů eur, což v přepočtu činí 3,1 miliardy korun, tři výrobce pěny. Důvodem je kartelová dohoda, které se firmy účastnily téměř pět let. Jejich ilegální aktivity zahrnovaly deset zemí Evropské unie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokuta se týká společností Carpenter, Recticel a Eurofoam, které vyrábějí flexibilní polyuretanovou pěnu. Ta se používá například při výrobě matrací, pohovek nebo autosedaček. Kartelu se účastnila také britská společnost Vita, pokutě se však vyhnula, protože Komisi na kartel upozornila.

Carpenter, který je světovou jedničkou ve výrobě pěn, dostal největší pokutu z potrestaných společností, a to 75 miliónů eur. Eurofoam, což je společný podnik belgické firmy Recticel a rakouské Greiner Holding, dostal pokutu 14,8 miliónu eur.

Kartel podle unijního regulátora fungoval od října 2005 do července 2010 v Belgii, Estonsku, Francii, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku a ve Velké Británii. Firmy se tajně domlouvaly s cílem koordinovat prodejní ceny různých typů pěny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám