Hlavní obsah

Pozor na panenky, obsahují nebezpečnou látku, varuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nákupem pěti plastových panenek. Důvodem je nadměrný obsah ftalátu DEHP, informovala ve středu mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečné panenky

Článek

Na panenky pocházející z Číny přišli kontroloři v prodejnách vietnamských obchodníků v Holešově, Jaroměři, Kroměříži, Uherském Brodě a Uherském Hradišti.

Panenka s názvem Happy girl má dlouhé růžové nebo blond vlasy a dlouhé šaty se zlatou aplikací. Panenka Aidella má dlouhé blond vlasy s fialovým melírem a růžovomodré flitrové šaty. Panenka s názvem Sweet Dream Style Rock má také blond vlasy, růžovou sukni a černozlatý živůtek. Panenka Happy Girls Elegant Design Belokid má blond vlasy vyčesané do culíku. Panenka pojmenovaná Fashion Charming má dlouhé žluté vlasy s modrým pramenem, žlutomodré šaty a andělská křídla.

Podle evropské normy může být obsah DEHP ve výrobku do 0,1 procenta hmotnosti. V uvedených panenkách ale činil 9,9 až 17,3 procenta hmotnosti hračky.

„Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že DEHP působí na reprodukční orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám