Hlavní obsah

České ekonomice se letos bude dařit lépe, předpovídá bankovní asociace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemská ekonomika by měla letos vykázat růst na 1,9 procenta, v roce 2015 by měl hrubý domácí produkt stoupnout o 2,5 procenta. Vyplývá to z aktualizované prognózy, kterou zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Za loňský rok počítá ČBA s poklesem české ekonomiky o 1,3 procenta.

Foto: , Novinky

Česká ekonomika by měla letos růst.

Článek

V říjnu odhadovali ekonomové ČBA letošní růst HDP o 1,6 procenta a v roce 2015 o 2,4 procenta. Pro rok 2013 odhadovali pokles o procento. Odhady tehdy ovšem ještě nepočítaly s efektem devizových intervencí ČNB. Ty centrální banka zahájila na počátku listopadu.

„Hodnotit komplexně dopady intervence ČNB je prozatím předčasné. Bude záležet nejen na vnějším prostředí, ale i na době jejího trvání a způsobu ukončení. Oslabení kurzu koruny ovšem bezesporu posílí vývoz, který by měl být letos hlavním tahounem růstu,“ uvedl předseda vědeckého grémia ČBA Luděk Niedermayer.

Přestože ČBA počítá letos s pozitivním vývojem HDP, nezaměstnanost se zřejmě nesníží. Letos by tak podle odhadu asociace měla míra nezaměstnanosti stagnovat na 7,7 procenta a v roce 2015 klesnout na 7,2 procenta.

Inflace by měla být letos 1,2 procenta. Důvodem nízkého čísla je pokles meziroční inflace na počátku roku směrem k nule kvůli snížení cen energií i dalším faktorům, jako je rušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám