Zájemcům by stačilo stisknout tlačítko a stroj se zásobníkem těsta by vyrobil jakýkoli tvar těstovin od špaget po vrtulky. Barilla na vývoji „těstovinové tiskárny“ už dva roky spolupracuje s nizozemským institutem pro aplikovaný výzkum TNO. Nyní se projekt dostal do konečné fáze a šéf výzkumu Kjeld van Bommel nizozemskému deníku Trouw popsal, jak by stroj měl fungovat.

„Tak například: Když někdo slaví stříbrnou svatbu a vezme manželku do restaurace, může ji překvapit speciálními těstovinami ve tvaru růží,“ řekl van Bommel. Podle něj je však možné zrealizovat prakticky jakýkoli tvar – strávníci si třeba mohou do restaurace přinést vlastní návrh na USB disku.

Jediný problém zatím podle agentury DPA představuje rychlost – Barilla chce dosáhnout toho, aby tiskárna dokázala vyprodukovat 15 až 20 kusů těstovin za 20 minut, což se ale zatím nedaří. „Určitě to zvládneme. Už teď tiskneme desetkrát rychleji než na začátku vývoje,“ neskrývá optimismus van Bommel.

Využití 3D tiskáren pro výrobu potravin ale není žádnou novinkou: ještě letos se mají na trhu objevit tiskárny ChefJet a ChefJet Pro, které budou tisknout z čokolády a cukrové hmoty. Španělská společnost Natural Machines zase nedávno představila prototyp tiskárny Foodini, která umí třeba vytvořit čokoládu nebo těstoviny ravioli.