Hlavní obsah

Bývalý šéf izraelské centrální banky se má stát viceguvernérem Fedu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na funkci viceguvernéra americké centrální banky (Fed) nominoval americký prezident Barack Obama bývalého šéfa izraelské centrální banky a světově uznávaného ekonoma Stanleyho Fischera. Informoval o tom Bílý dům.

Foto: Toshiyuki Aizawa, Reuters

Bývalý šéf izraelské centrální banky Stanley Fischer

Článek

Sedmdesátiletý zkušený bankéř má nahradit dosavadní viceguvernérku Janet Yellenovou, která se od počátku února stane první ženou v samotném čele této instituce.

V čele izraelské centrální banky stál Fischer osm let do loňského června a získal uznání za provedení izraelské ekonomiky globální krizí bez větších šrámů. Fischer předtím působil v mnoha mezinárodních institucích, zejména jako hlavní ekonom Světové banky a první náměstek výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF). Byl také poradcem nynějšího šéfa Fedu Bena Bernankeho a učitelem současného prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho.

Obama rovněž do rady guvernérů Fed nominoval Lael Brainardovou, která dosud působila jako tajemnice ministerstva financí pro mezinárodní záležitosti. Dosavadního člena rady guvernérů Jeromeho Powella jmenoval Obama na další období do roku 2028.

Americký Senát schválil na počátku týdne nominaci Janet Yellenové do čela Fedu namísto Bernankeho. Tomu na konci ledna vyprší druhý čtyřletý mandát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám