Hlavní obsah

Nových bytů se i letos postaví málo. Výjimkou je Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s nemovitostmi u nás stagnuje od roku 2008. Ceny realit řadu let za sebou klesaly, nové byty se neprodávaly a developeři se nechtěli pouštět do jejich výstavby. Ani letos makléři nedoufají ve výrazné zlepšení. Výjimkou je vedle již tradičně ekonomicky silné Prahy i jih Čech, Plzeňsko a Brno.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Jen v hlavním městě se v minulém roce postavilo přes sto developerských projektů s asi 10 tisíci byty. Hovoříme o odhadu dostavěných nových projektů na území hlavního města. Prodala se přitom zhruba polovina,“ uvedl Tomáš Hejda, mluvčí realitní kanceláře Re/Max.

Zbytek republiky podle něho představuje asi třetinu výstavby v hlavním městě. V Praze přitom i přes krizi byla výstavba v posledních třech letech konstantní. Neočekává se, že by developerská výstavba poklesla, byly naopak oznámeny další projekty, například přestavba bývalé továrny Waltrovka v Jinonicích.

Velmi špatně se prodávají byty střední velikosti, čtyř- nebo třípokojové se standardním vybavením
makléř Otto Svoboda

Není jasné, kolik projektů se podaří dokončit a kolik prodat, tzv. ležáků je v metropoli poměrně dost. Přesto má bytová výstavba dynamiku. „Střízlivý odhad, pokud jde o dokončené byty za celou republiku, by se mohl pohybovat kolem 10 tisíc nových bytů jen za letošní rok. Toto číslo však z výše uvedených důvodů zdaleka nemusí odpovídat realitě,“ dodal Hejda.

Slabá koruna zdraží výstavbu

Rozšiřovat nabídku nových bytů se ale rozhodně nechystají v Pardubickém kraji.

„Důvodů je víc. Tím první je fakt, že kvůli oslabení koruny vzroste cena nejméně třetiny stavebních materiálů a především základního vybavení bytovek. Druhým je skutečnost, že byty postavené kolem roku 2010 nebo 20011 a dosud neprodané se dnes prodávají pod nákladovou cenou. Odhaduji, že z bytů dostavěných v posledních třech letech je možná dvacet, možná dvaadvacet procent stále ještě v nabídce. Velmi špatně se prodávají byty střední velikosti, čtyř- nebo třípokojové se standardním vybavením. Lépe se prodá malý byt rozvedeným nebo mladým lidem,“ řekl Právu realitní makléř Otto Svoboda.

Ceny starších bytů v panel/cihla (70m2) v mil. Kč
město201220132014 (výhled)
Ml. Boleslav1,4/1,51,4/1,51,5/1,6
Plzeň1,4/1,611,33/1,611,4/1,61
České Budějovice1,3/1,621,3/1,61,3/1,6
Pardubice1,4/1,651,5/1,651,5/1,65
Jihlava1,1/1,251,0/1,151,0/1,150
Olomouc1,1/1,31,1/1,31,15/1,32
Ostrava0,83/1,00,75/0,90,6/0,83

Se stagnací na trhu s realitami v Moravskoslezském kraji, v horších lokalitách dokonce s mírným poklesem, počítá Jana Římanová, regionální manažerka RK Sting v Ostravě. „Výstavba nových bytů bude spíše záležitostí ojedinělých menších projektů, developeři jsou při rozhodování velmi opatrní,“ uvedla s tím, že v současnosti v kraji zhruba 30 procent nových bytů stále čeká na svého kupce.

Volné nemovitosti se začaly prodávat výrazně pod cenou, což ovlivňovalo celý trh a tlačilo dolů ceny novostaveb
makléř Jan Nedvěd

Ani majitel realitní kanceláře Agentura Panáček, Boleslav Panáček ve Zlíně nepředpokládá, že by se ve Zlíně a okolí stavěly v roce 2014 ve velkém další nové byty. „Protože obsadit nové je obtížné, lidé jdou častěji do pronájmů než do koupě bytu. A zatímco dříve ještě vybírali, jestli cihlový, nebo panelák, dnes je rozhodující cena. Vezmou třeba levnější panelový s tím, že si ho někdy opraví,“ řekl Boleslav Panáček.

Pro rok 2014 odhaduje, že ceny bytů budou zůstávat na úrovni loňska a možná spíše porostou nahoru, protože už bude menší výběr.

Prodávalo se i pod cenou

Mírně optimisticky se dívá na situaci s trhem nových bytů Jan Nedvěd z českobudějovické stavební a realitní společnosti MANE Holding.

„Podařilo se doprodat velkou část domů a bytů dokončených před třemi, čtyřmi nebo pěti lety. Tyto volné nemovitosti se začaly prodávat výrazně pod cenou, což ovlivňovalo celý trh a tlačilo dolů ceny novostaveb. Nyní předpokládáme opětovný nárůst poptávky po novém bydlení,“ konstatoval Nedvěd.

Domnívá se, že vzhledem k daňovým úpravám v roce 2014 může mírně stoupnout poptávka po bydlení v bytech na úkor rodinných domů na vlastních pozemcích, které se prodraží o nově zavedené DPH. Bohužel se tato změna, jak připomněl, částečně dotkne i nových bytů, neboť také do jejich ceny se DPH ze stavebních pozemků promítne. To zřejmě pocítí více klienti ve větších městech a v atraktivních lokalitách, kde jsou ceny parcel vyšší.

Když automobilka jede, ceny jdou nahoru

V Českých Budějovicích se pak musí realitní makléři vyrovnat ještě s jedním specifickým problémem, a to je cena bytů v největším zdejším sídlišti Máj – speciálně v lokalitě, kde loni propukly pouliční střety. Ceny bytů jsou zde o polovinu a někdy až dvě třetiny nižší než v jiných částech města. Sedmdesátimetrový metrový byt je tady možné koupit už i za 450 000 korun.

Vývoj cen nemovitostí na Mladoboleslavsku je podle zdejších realitních makléřů specifický a dost se do něj promítá situace ve zdejší automobilce. „Jakmile automobilka dobře jede a nabírá lidi, tak jdou ceny bytů nahoru a naopak. Do června 2013 ceny klesaly, ale v polovině prázdnin se oživil trh, ceny bytů začaly růst,“ řekl Právu mladoboleslavský realitní makléř Jiří Rejn.

Rapidní nárůst cen bytů v polovině roku 2013 potvrdil i další prodejce Zdeněk Štěpánek. Realitní makléři se shodují, že největší zájem je o dvoupokojové byty. „Poptávka po bytech výrazně roste,“ dodal Štěpánek.

Rok 2013 byl podle renomované plzeňské realitní kanceláře Pubec ve znamení oživení zájmu o koupi nových nemovitostí. „Dokončila se řada developerských projektů, na trhu budou letos desítky nových bytů,“ řekla Právu ředitelka společnosti Michaela Džupinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám