Hlavní obsah

ČD Cargo chybovalo ve stomiliónovém tendru, musí ho vypsat znovu

– Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) našel chyby v tendru s předpokládanou hodnotou 130 miliónů korun, který vypsalo ČD Cargo na dodávku téměř půl miliónu brzdových špalíků. ÚOHS proto tendr z roku 2011 zrušil a ČD Cargo ho musí vypsat znovu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ČD Cargo Petr Šťáhlavský uvedl, že firma rozhodnutí úřadu bere na vědomí a plně ho respektuje. V současnosti je ve sdružení s mateřskou společností České dráhy vyhlášena soutěž nová, dodal.

Předmětem sporu byly požadavky na kvalifikaci firem, které ČD Cargo po vyhlášení tendru zmírnilo. Změnu však společnost dostatečně nezveřejnila, ani neoznámila všem známým zájemcům o zakázku s uvedením důvodu.

Podle ÚOHS firmy, které věděly o podmínkách tendru pouze z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek nebo úředního věstníku EU, neměly možnost změnu zadávacích podmínek zvážit a případně na úpravy reagovat.

Možné ovlivnění nejvhodnější nabídky

„Postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit i výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj. ČD Cargo nyní musí tendr vypsat znovu, v tom původním nemůže pokračovat.

Předmětem zakázky byla dodávka 498 500 kusů brzdových špalků všech typů v období tří let.

ČD Cargo se v poslední době potýká s poklesem přeprav a prohlubováním ztrát v segmentu jednotlivých vozových zakázek. V pololetí firma skončila se ziskem 208 miliónů korun, byl v něm ale započítán prodej dlouhodobého majetku. Hospodaření firmy by mohlo podpořit snížení poplatků za použití kolejí, zatím ho ale nemá jisté. Loni se nákladní dopravce, který zaměstnává zhruba 9500 lidí, propadl do ztráty zhruba dvě miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám