Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů by klidně ukradla firemní data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli možnému osobnímu prospěchu by přibližně 40 procent tuzemských zaměstnanců zneužilo firemní informace. S odcizením citlivých dat se přitom setká až 90 procent malých a středních firem, vyplývá z průzkumu společnosti Outsourcing Solution.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firmy si musí dávat pozor zejména na dokumenty se strategickou hodnotou, jež jsou nejčastěji v ohrožení. Zhruba ve třech čtvrtinách případů hrozí riziko ztráty dat z nedbalosti, naopak možnost útoku zvenčí je výrazně menší a pohybuje se kolem 35 procent.

Příliš důvěřiví zaměstnavatelé

„Riziko zneužití je vysoké, protože majitelé zaměstnancům až příliš důvěřují a citlivé informace si chrání nedostatečně,“ uvedl ředitel Outsourcing Solution Jiří Jakeš.

Zneužití obchodních informací hrozí zejména firmám s více než 50 zaměstnanci, kde již existuje soutěživé prostředí. „Kontakty, obchodní databáze, nákupní politika firem, nabídky do tendrů, ale také třeba informace o platech či odměnách kolegů,“ připomněl Jakeš s tím, jaké dokumenty jsou nejčastěji v hledáčku.

Pokud firma vnitřního nepřítele podcení, bezskrupulózní zaměstnance je těžké odhalit. „Majitelé se obvykle chrání proti ohrožení zvenčí, ale k důvěrným interním datům umožní přístup bez větších omezení. Zneužití lze těžko zjistit, natož prokázat a následně neloajálního zaměstnance propustit,“ podotkla ředitelka znaleckého ústavu ASB Appraisal Andrea Paslerová.

Jediným způsobem, jak cenné obchodní informace utajit, je odepřít zaměstnancům přístup k datům, která nesouvisí s výkonem jejich práce. V praxi je toho možné dosáhnout pomocí technologií, které pracovníkům zpřístupní jen vybrané informace.

Anketa

Ukradli byste firemní data, pokud byste z toho měli prospěch?
Ano
24,1 %
Ne
75,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12865 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám