Hlavní obsah

Stravenky s nejvyšší hodnotou dostávají zaměstnanci bank a pojišťoven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé pracující v bankovnictví a pojišťovnictví dostávají jako zaměstnanecký benefit stravenky s hodnotou vyšší než zaměstnanci v jiných profesích. Sedmadvacet procent z nich pobírá kupóny s hodnotou 90 korun a vyšší. Nejnižší hodnotu jídelních šeků naopak dostávají zaměstnanci ve veřejné správě a školství. Nejběžnější jsou stravenky s hodnotou 80 korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jen dvě procenta lidí ve veřejné správě dostávají 90korunové kupóny. Šeky s vyšší nominální hodnotou se v této sféře téměř nevyskytují. Vyplývá to z průzkumu stravenkové společnosti Sodexo.

Zatímco v bankovnictví nebo v profesích spojených s informačními technologiemi dostává polovina zaměstnanců kupóny s hodnotou vyšší než 80 korun, stravenky stejné hodnoty dostává necelá třetina zaměstnanců v pohostinství a zpracovatelském průmyslu. V zemědělství pobírá alespoň 80korunové stravenky pouze čtvrtina zaměstnanců a méně než 20 procent zaměstnanců dostává obdobné kupóny ve školství, veřejné správě nebo v kultuře.

80 Kč většinou na oběd nestačí

V průměru pobírá podle šetření společnosti polovina všech zaměstnanců stravenky s hodnotou alespoň 70 korun s tím, že nejběžněji distribuovaný typ stravenky má hodnotu 80 korun. Tato stravenka ale podle šetření Sodexo většinou nestačí pokrýt hodnotu poledního menu v restauraci.

"Ačkoliv se čísla nezdají pro zaměstnance příznivá, současným trendem je postupné navyšování nominálních hodnot," řekl Tomáš Kopřiva, marketingový ředitel společnosti Sodexo Benefity.

Stravenky jsou častou formou benefitu, kterým se zaměstnavatel podílí na stravování zaměstnanců. Alternativou je jídelna pro zaměstnance. Zaměstnavatel se částečně podílí na úhradě, hradí 55 procenta hodnoty stravenky. Nárok na stravenku má zaměstnanec za každý den, kdy odpracuje nejméně tři hodiny.

Anketa

V jaké hodnotě dostáváte stravenky?
do 60 Kč
18 %
mezi 60 až 80 Kč
23,2 %
více než 80 Kč
10,9 %
nedostávám stravenky
47,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64556 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám