Hlavní obsah

Čínské developerské firmy dluží státu na daních 12 biliónů korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Velké čínské developerské společnosti mají dluhy vůči státu ve výši 3,8 biliónu jüanů (zhruba 12,5 biliónu korun). Uvedla to agentura AFP s odkazem na informace čínské státní televize China Central Television (CCTV).

Foto: Pavel Urban, Právo

Nábřeží Bund v Šanghaji

Článek

V souvislosti s touto zprávou se zvedla v Číně vlna nevole, především na internetu, a to kvůli závratně vysokým cenám bydlení. Podle CCTV měli developeři v letech 2005 až 2012 zaplatit na daních z nemovitostí 4,6 biliónu jüanů, ale úřady získaly pouze 800 miliard jüanů.

Televize se odvolává jako zdroj pro svou reportáž na právnickou kancelář Yitong Law Firm z Pekingu. Právník Li Jinsong z této kanceláře už dříve vystoupil s obviněními vůči developerům, ale doposud bez velké pozornosti sdělovacích prostředků.

CCTV nesdělila přesný počet developerských firem, které mají mít problémy s dlužnými částkami. Reportáž mezi nimi nicméně připomíná 45 společností, s jejichž akciemi se obchoduje v Číně i na zahraničních trzích.

Šéf jedné z dlužných firem už pohrozil televizi CCTV žalobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám