Hlavní obsah

Průměrné sazby hypoték v říjnu zamířily vzhůru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrné úrokové sazby hypoték v říjnu vzrostly na 3,06 procenta, v září byly na třech procentech. Důvodem je skutečnost, že většině bank skončily hypoteční akce a další se rozběhnou patrně až před Vánocemi, aby nastartovaly hypoteční trh ke konci roku. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od úrokových sazeb lehce poklesly v říjnu jak počty, tak i objemy hypotečních úvěrů. V říjnu navštívilo banky kvůli hypotéce meziměsíčně o 42 klientů méně, tedy 8688. Objemy kopírují křivku počtů a snížily se o 128 miliónů korun na 14,093 miliardy korun.

„Mírný nárůst průměrných sazeb říjnového Hypoindexu byl důsledkem končících akcí největších bank. Spíše by se to však dalo nazvat jako nádech k dalším akčním nabídkám, protože v závěru roku se banky pravidelně předhají v dalších slevách, aby splnily či překonaly obchodní plány,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Na další hypoteční akce si budou muset lidé počkat podle všeho až do prosince. Realitním trhem pravděpodobně mírně zahýbe i listopadová intervence České národní banky. Přestože se odborníci úplně neshodují na vliv tohoto kroku na hypotéky a ceny bytů, nejspíš se to na realitním trhu nějakým způsobem projeví. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám