Hlavní obsah

Každý třetí kontrolovaný prodejce uhlí šidil, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla od července do září 34 kontrol v souvislosti s prodejem pevných paliv, kam spadá například uhlí. Nejrůznější porušení předpisů pak zjistili inspektoři ve 12 případech, informoval mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kontroly prodejců a dodavatelů pevných paliv jsou podle mluvčího orientovány zejména na konec léta a začátek podzimu, kdy je vysoká poptávka spotřebitelů po tomto sortimentu.

„Spotřebitelé by měli objednávat uhlí u osvědčených dodavatelů, požadovat informace o cenách a vyhýbat se podezřele levným nabídkám,“ sdělil Gaidoš. Kromě informací o jakosti uhlí a jeho ceně mají právo na převážení dodávky před převzetím a na vydání řádně vyplněného dokladu o koupi.

Při kontrolách se setkali inspektoři s porušením zákona o ochraně spotřebitele a dalších předpisů. Nejčastěji prodejci porušili informační povinnost o ceně nabízených výrobků, dále neposkytli povinné informace o výrobcích nebo nedodrželi zásady poctivosti prodeje.

V této souvislosti inspektoři uložili devět pokut v celkové výši 31 500 korun, další řízení probíhají.

Výsledky kontrol tuhých paliv (3. čtvrtletí)
inspektorátpočet kontrolkontroly se zjištěnímzjištěná porušení v %
Středočeský a Hl. m. Praha300
Jihočeský a Vysočina8562,5
Plzeňský a Karlovarský5240,0
Ústecký a Liberecký44100
Královéhradecký a Pardubický300
Jihomoravský a Zlínský000
Moravskoslezský a Olomoucký1119,1
celkem341235,3
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám