Hlavní obsah

Nezaměstnanost byla stejná jako v říjnu, pracovních míst je však méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu zůstala na 7,6 procenta, stejně jako v září. Informovalo o tom v pátek ministerstvo práce a sociálních věcí. Úřad práce evidoval 556 681 uchazečů o práci, z toho 540 419 lidí ve věku 15 až 64 let.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v říjnu

Článek

"Na konci října bylo na úřadech práce hlášeno celkem 556 681 uchazečů, tj. o 0,1 % méně než v září. Na druhé straně došlo v říjnu k redukci volných pracovních míst na 39 137, tzn. o 5,5 %. Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo tak díky tomu v říjnu vzrostl na 14," sdělil Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Počet pracovních míst byl o 2285 nižší než v předchozím měsíci a o 1592 nižší než v říjnu 2012.

Rovněž podle Petra Dufka z ČSOB to neznamená, že by se situace začala zlepšovat, protože říjen je v posledních letech obecně klidný měsíc: „Ekonomika už vybředla z recese, avšak trh práce tento fakt ještě v podstatě nezaregistroval.”

Meziměsíční pokles nezaměstnaných byl zaznamenán ve 42 okresech z celkových 77. Největší pokles byl v okresech Rychnov nad Kněžnou (o 3,6 procenta), Mladá Boleslav a Tachov (shodně o 2,5 procenta) a Ústí nad Orlicí (o 2,2 procenta). Meziměsíční nárůst nezaměstnaných byl zaznamenán v 34 okresech, největší v okresech České Budějovice (o 3,1 procenta), Jindřichův Hradec (o 3,0 procenta), Pardubice (o 2,8 procenta) a Jeseník (o 2,6 procenta).

„V první fázi díky oživení v průmyslu firmy přestanou propouštět a teprve následně se začnou ve větší míře objevovat nová pracovní místa. S tím ovšem můžeme počítat teprve až v průběhu příštího roku,” doplnil Dufek.

Aktuální míra nezaměstnanosti podle Nováka prozrazuje, že situace na pracovním trhu není ideální. Souhrnná nezaměstnanost je na rekordních úrovních a nižší číslo je důsledkem změny metodiky výpočtu nezaměstnanosti. „Celkový počet uchazečů o zaměstnání bude v zimních měsících testovat maxima z počátku letošního roku, tj. hranici 600 tisíc," dodal Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám