Hlavní obsah

Koupil dům za 140 miliónů, vládě ho prodá za 300

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusnokova vláda v demisi ve středu jednomyslně rozhodla o koupi pražského sídla pro Úřad práce (ÚP) za 300 miliónů korun. Ministři na tento nákup kývli prý především proto, že ČR za budovu na Letné zaplatí dvacet procent této sumy (60 miliónů) a zbytek (240 miliónů) uhradí EU.

BEZ KOMENTÁŘE: V tomto domě bude sídlit Úřad práceVideo: Novinky

 
Článek

Celková suma je více než dvojnásobná proti tomu, co zaplatil současný majitel tomu předchozímu (140 miliónů), což byla společnost Economia Zdeňka Bakaly.

Podle informací dostupných na internetu vládě budovu prodává firma Alkatria, jejímž šéfem představenstva je člověk, jehož jméno figuruje v 56 většinou navzájem propojených společnostech zabývajících se realitami či poradenstvím. Firma sídlí v bytovém domě na pražském sídlišti.

Premiér je s cenou spokojen

Premiér Jiří Rusnok je nicméně spokojen, neboť suma odpovídá pěti posudkům. „Nemáme pochybnost, že ta cena je férová,“ řekl novinářům. Podle něho jde o unikátní možnost vyřešit z evropských peněz dlouhodobý problém s umístěním generálního ředitelství ÚP, poboček pro Prahu-východ i západ, vzdělávacího centra a call centra.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři schválili koupi domu na Letné za 240 miliónů korun

„Jsme v situaci, kdy v rámci Integrovaného operačního programu máme stále možnost čerpat poměrně velké sumy. Ověřovali jsme si to v kontaktu i s evropskými institucemi,“ uvedl premiér.

Jak dodal, pokud by vláda tento týden koupi neodsouhlasila, evropské peníze by propadly. Podle něho bude po sestěhování pracovišť do jedné budovy možné uvolnit domy v Praze, kde stát dosud platí komerční nájem.

Radnice couvla, ministři se pohádali

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček přiznal, že současný majitel, který má nyní budovu státu prodat, ji koupil za 140 miliónů. „Nicméně já nedokážu hodnotit, zda ta cena takto je férová, nebo není, protože tehdy jednaly soukromoprávní subjekty. Jestli je to úplné vyrovnání, mně nepřísluší nad tím spekulovat,“ prohlásil.

Foto: Petr Horník, Právo

František Koníček

Jak dodal, on posuzoval, v jakém je dům stavebně-technickém stavu, zda kapacitně vyhovuje a zda cena odpovídá znaleckým posudkům. Koníčkův úřad, jak již dříve potvrdil ministr, nevypsal na koupi budovy výběrové řízení.

Vyšel jen ze čtyř posudků, které stanovily cenu mezi 303,5 do 310,2 miliónu korun.

Vlastník nejasný

O budovu měla zájem původně i městská část Prahy 7, která jednala o koupi za 275 miliónů.

Radnice ale z koupě vycouvala ze zcela jiného důvodu: opoziční zastupitelé upozornili, že majitelem domu, ve kterém dříve sídlilo vydavatelství Economia, je od letoška soukromá firma, jejíž vlastníky nelze vystopovat, a šlo by tak o podezřelý obchod.

Koníčkův návrh již vláda měla na stole před třemi týdny. Ministři mu ho tehdy odmítli schválit, a tak ho raději sám stáhl s tím, že ještě dodá další podklady.

Ačkoli Rusnok po tehdejším jednání oznámil stroze jen to, že ministr požádal o odklad, nepadlo ani slovo o tom, že při jednání kabinetu na toto téma proběhla velmi bouřlivá debata.

Peníze na podporu v nezaměstnanosti

Ministrům tehdy vadilo, že by se dům měl platit z evropských peněz. Nelíbilo se jim, že by se koupě sídla úřadu měla skrývat pod projektem podpory zaměstnanosti. Podle informací Práva se ozvaly i pochybnosti, jak na tento fakt bude reagovat EU.

Koníčka kritizovali za to, že při návratnosti investice, kterou odůvodňoval její výhodnost, počítal pouze s penězi, které do ní vloží český stát, a nepočítá s penězi evropskými. Poukazovali, že se ČR staví k evropským penězům, jako by nebyly ČR.

Podle Koníčkova zdůvodnění koupí domu, který má 12 422 m2 užitné plochy, „vzniknou moderní kapacitní prostory pro 305 zaměstnanců“. Někteří ministři při minulém jednání poukázali na to, že to je velkorysé, neboť existují úřady, kde na jednoho úředníka vychází jen desetina této plochy.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám