Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se daří, skončil v přebytku 35 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil v září s přebytkem 35,1 miliardy korun. Proti stejnému období loňskému roku činil nárůst 5,1 miliardy. Jedná se o nejlepší výsledek od loňského října. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Přebytek zahraničního obchodu roste.

Článek

Dovoz vzrostl meziročně o 7,2 procenta a vývoz dokonce o 8,3 procenta. Pro srovnání, v srpnu byl přebytek zahraničního obchodu 20,6 miliardy korun.

Foto: ČTK

Zahraniční obchod

Hlavním důvodem zlepšení je podle analytika Petra Dufka z ČSOB rostoucí zahraniční poptávka po tuzemské produkci.

Tradičním tahounem vývozu bylo odvětví strojů a dopravních prostředků, které vzrostlo meziročně o více než devět procent. Z toho se nejvíce dařilo exportérům v oboru silničních vozidel. Evropský automobilový trh se začíná stabilizovat a u lidí roste ochota znovu nakupovat zboží dlouhodobé spotřeby, tedy i automobily.

Česku se nadále daří v obchodování se zeměmi EU28. „Bilance skončila v přebytku 68,3 miliardy korun. Obchodu se zeměmi mimo EU se podařilo snížit schodek na 31,4 miliardy korun,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Nejvíc se podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta snížil schodek s Čínou, konkrétně o čtyři miliardy korun.

V souvislosti s příznivějším stavem tuzemské ekonomiky lze podle Volfa předpokládat další zlepšování v zahraničním obchodě. „Za zvyšováním aktivity v ekonomice bude stát vyšší dovoz, ale o to více by se měl zvedat také vývoz,“ doplnil Volf.

Podle Dufka bude export nejspíš tím hlavním, kdo pomůže tuzemskému hospodářství v obnoveném růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám