Hlavní obsah

Vedení ERÚ se sejde se solárníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší představitelé Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se po několika letech sejdou s běžnými provozovateli fotovoltaických elektráren. Právu to sdělil Petr Maule z České fotovoltaické asociace s tím, že k očekávané výměně názorů dojde v úterý a ve středu na Fotovoltaickém fóru v Praze.

Článek

„Možnost promluvit si z očí do očí přímo s nejvyššími zástupci ERÚ tu ještě nebyla,“ uvedl Maule. Diskuse, které se kromě samotných solárníků a místopředsedy ERÚ Martina Laštůvky zúčastní také zástupci ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí či ČVUT Praha a VUT Brno, se má mj. týkat legislativních změn v odvětví v roce 2014.

Účast na setkání původně přislíbila i předsedkyně ERÚ Alena Vitásková, podle Mauleho ji však kvůli pracovním povinnostem nakonec odřekla.

Parlament letos schválil vládní novelu zákona, která sníží podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, tedy zejména fotovoltaických elektráren. Domácnosti tak od ledna z každé spotřebované megawatthodiny elektřiny zaplatí na podpoře maximálně 599 Kč místo letošních 705 Kč. Podle náměstka ministra průmyslu Pavla Šolce platí české domácnosti druhé nejvyšší poplatky za obnovitelné zdroje v Evropě, průmysl dokonce nejvyšší.

Provozovatelé fotovoltaických elektráren budou i nadále platit tzv. solární daň. Ta se bude odvádět z elektřiny vyrobené od 1. ledna příštího roku po dobu, po kterou bude trvat právo na podporu výroby elektřiny. Její sazba však klesne z dosavadních 26 na deset procent. Vztahovat se bude na elektrárny uvedené do provozu v roce 2010, kdy vrcholil solární boom.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce poslal šéfku ERÚ Vitáskovou k soudu

Státní zástupce Radek Mezlík podal ve čtvrtek obžalobu na šéfku státního Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou a dalších devět lidí. Případ se...

Výběr článků

Načítám