Hlavní obsah

Na železnici na Děčínsku vtrhnou žraloci

Novinky, pit

Od pátku 1. listopadu začne na trase Děčín východ–Rumburk–Dolní Poustevna jezdit první motorová jednotka RegioShark, po ukončení výluky mostu přes Labe vyrazí spoje už ze stanice Děčín hl. n. Od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, bude na Děčínsku k dispozici pět „žraločích“ souprav, informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Foto: České dráhy

Souprava RegioShark.

Článek

„Původně jsme počítali s tím, že všechny naše RegioSharky (shark, anglicky žralok, pozn. red.)  budou jezdit jen z Děčína přes Rumburk do Dolní Poustevny, ale protože v červnu dojde po 60 letech k obnovení provozu z Dolní Poustevny do saského Sebnitzu a německý partner DB Regio nasadí na některé spoje Desira, můžeme část RegioSharků využít jinde,“ vysvětlil Daniel Jareš, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Ústí nad Labem.

Podle Jareše zajistí RegioSharky spolu s Desiry dopravní obslužnost prakticky celého Šluknovského výběžku. „Kromě spojů Děčín–Dolní Poustevna nasadíme RegioSharky i na spoje Děčín–Liberec,“ dodal Jareš.

Foto: České dráhy

Vedle RegioSharků (vzadu) jezdí v Ústeckém kraji i soupravy RegioPanter.

Nízkopodlažní RegioSharky jsou  od polského výrobce Pesa.

V Ústeckém kraji už jedna jednotka RegioShark jezdí. Zajišťuje spojení mezi Mostem, Chomutovem, Kláštercem nad Ohří a Karlovými Vary, jeden spoj v nočních hodinách zajíždí i do Ústí nad Labem.

Maximální rychlost RegioSharků je 120 km/h a souprava má délku 44 metrů. Počet míst k sezení je 120, z toho je 15 sedaček sklopných a devět míst se nachází v 1. třídě. Celková kapacita vlaku činí 240 osob.

Vlak je vybaven prostorem pro jízdní kola, klimatizací a audiovizuálním informačním systémem. V oddíle 1. třídy mají cestující k dispozici také elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky a ve vlacích bude zavedeno i wifi připojení k internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám