Hlavní obsah

Podmínky v tuzemském průmyslu jsou nejlepší za dva a půl roku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká ekonomika by měla i nadále zdařile unikat recesi. Index nákupních manažerů PMI totiž vzrostl v říjnu na 54,5 bodu oproti zářijové hodnotě 53,4 bodu, a dosáhl tak nejvyšší hodnoty za posledních 2,5 roku, konkrétně od června 2011. Informovala o tom společnost Markit Economics.

Foto: Reuters

Článek

Index se zaměřuje na výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předěl mezi růstem a poklesem aktivity značí úroveň 50 bodů.

Jak uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank, tento údaj signalizuje zrychlující expanzi české ekonomiky. „Potěšující je, že za zlepšením stojí všechny složky indexu, včetně vývoje objednávek a zaměstnanosti,“ doplnil analytik.

Podle Brožky se vždy dá sice pochybovat nad tím, zda tyto „měkké“ údaje budou potvrzeny skutečným vývojem, nicméně i „tvrdá“ data z průmyslu v poslední době pozitivně překvapují.

Stoupla výroba i zaměstnanost

Rostoucí objem nových zakázek vedl v říjnu k dalšímu nárůstu výroby. Výroba rostla již sedmý měsíců za sebou, a to nejrychlejším tempem od dubna 2011. Stoupla i zaměstnanost, konkrétně nejrychleji od září 2011.

„Vysoká hodnota výrobního PMI indexu je příjemné překvapení. Je v souladu s přírůstky zaznamenanými v průzkumech německého výrobního sektoru,“ sdělila ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska-Giner.

Podle ekonomky bude hybným faktorem německé oživení, zatímco nerozhodné volby hospodářské oživení ohrožují, pokud vyústí v dlouhodobý volební pat.

Reklama

Výběr článků

Načítám