Hlavní obsah

Svoz odpadu v Praze podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražané by si měli v příštím roce připlatit za svoz komunálního odpadu. Město chce zvýšit ceny o 3,3 procenta, což je míra loňské inflace. Prakticky by jim tak svoz zdražil o dvě koruny měsíčně a městská kasa by na tom vydělala 21 miliónů korun. V úterý se na tom usnesla rada města. Změnit se kvůli tomu musí i městská vyhláška, takže zatím není jasné, kdy by mohlo ke zdražení dojít.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Výše poplatku závisí v Praze na velikosti popelnic a na tom, jak často se vyvážejí. Odvoz odpadu vyjde obyvatele nejčastěji na částky v rozmezí od 300 do 1200 korun ročně, vyplývá z webu Pražských služeb.

Svoz komunálního odpadu podražil v metropoli naposledy v roce 2005. Magistrát zvýšení poplatků tehdy zdůvodnil zvýšením sazby daně z přidané hodnoty na tuto službu z pěti na 19 procent. Poplatek tehdy vzrostl v průměru o 13,5 procenta.

Pražská rada v úterý zároveň rozhodla poněkolikáté prodloužit smlouvu s Pražskými službami, které svoz a likvidaci odpadu zajišťují. Služby město v loňském roce stály 1,19 miliardy korun, z toho lidé na poplatcích zaplatili asi 690 miliónů. Letos budou podle odhadů náklady za svoz o zhruba 100 miliónů vyšší, vyplývá z materiálů projednaných radou.

Svoz dále obstarají Pražské služby

Pražské služby magistrát vybral v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění - podal tedy výzvu jednomu uchazeči. Dodavatele musela Praha vybrat do konce října, kdy končí původní smlouva na tyto služby. Smlouva začne platit od 1. listopadu 2013.

Následně Praha vypíše otevřený tendr na svoz komunálního odpadu, kdy je předpokládána cena zakázky 4,4 miliardy korun bez DPH. Zakázka bude podle předpokladu vypsána ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Smlouvu s vítězem tendru Praha podepíše na čtyři roky. Kromě svozu odpadu bude muset vítězná firma rovněž zajistit provoz takzvaných call center.

Jakmile začne platit smlouva s novým dodavatelem vybraným z otevřeného řízení, nyní podepsaná smlouva s Pražskými službami přestane platit - nemusí být tedy plněna až do 31. října, jak je v ní uvedeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám