Hlavní obsah

Applu poprvé za 11 let klesl čistý roční zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americkému technologickému gigantu Apple klesl poprvé za 11 let čistý roční zisk. Fiskální rok uzavřel se ziskem 37 miliard dolarů (690 miliard Kč), což je impozantní výsledek, nicméně je o 11 procent nižší než před rokem, informovala agentura AFP.

Foto: Reuters

V americkém Cupretinu odstartovala v 19 hodin tisková konference společnosti Apple.

Článek

V prodeji její hlavní komodity, mobilních telefonů, se firmě v posledním čtvrtletí dařilo i dle očekávání analytiků.

Podle agentury Reuters prodal Apple 33,8 miliónu iPhonů a 14,1 miliónu iPadů. Tržby dosáhly za čtvrtletí 37,5 miliardy USD, zatímco burza ve Wall Street v průměru odhadovala 36,8 miliardy. Vzrostly tak o čtyři procenta.

Prodej táhnou nové modely 5S a 5C, které mají větší úspěch než předchozí řada. Jejich nižší průměrná cena se ale promítla i do potvrzeného trendu klesajícího zisku.

Podle agentury AP klesl čistý zisk firmy třetí čtvrtletí po sobě. V posledním čtvrtletí vydělal Apple 7,5 miliardy dolarů, tedy 8,26 dolaru za akcii. Loni činil zisk ve stejném sledovaném období 8,2 miliardy, respektive 8,67 dolaru za akcii.

Apple také oznámil, že v důležitém předsvátečním období od října do konce prosince očekává tržby kolem 55 až 58 miliard dolarů. Odhad ve Wall Street činí 55,65 miliardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple odhalil nové iPady

Společnost Apple v úterý večer na tiskové konferenci v San Francisku odhalila dva nové počítačové tablety iPad. Kromě toho byla k vidění i řada nových počítačů...

Apple zveřejnil české ceny nových iPadů

Společnost Apple zařadila do svého internetového obchodu počítačové tablety iPad Air a Mini, které byly odhaleny v úterý večer na tiskové konferenci v San...

Výběr článků

Načítám