Hlavní obsah

Pozor na sýry obsahující salmonelu. Všechny se prodaly, varují veterináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní veterinární správa (SVS) varovala před zásilkou 158 kilogramů sýrů, které pocházejí od tuzemského výrobce. Sýry, které byly všechny prodány na trzích, obsahovaly bakterie salmonely. Informoval o tom mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z hlášení Systému rychlého varování RASFF vyplynulo, že na přítomnost salmonely v sýrech z Česka upozornilo sousední Polsko, kam část zásilky směřovala.

Podle SVS šlo o výrobky Kaškaval mix., Minikoliba mix., Koliba mix., Bunz, Jánošíkův oštěpek 100 g, Jánošíkův oštěpek 28 g, Jánošíkův oštěpek 70 g, Jánošíkův oštěpek na gril 160 g, Jánošíkův oštěpek pikant, Jánošíkův oštěpek uzený.

Data spotřeby výrobků se pohybovala v rozmezí od 22. září do 30. října letošního roku. Výrobcem všech uvedených sýrů je firma Milkefekt sídlící v Praze. S výrobcem bylo podle Dubna zahájeno správní řízení o udělení pokuty.

„Pokud některý z uvedených výrobků s příslušným datem spotřeby má někdo doma, udělá nejlépe, když jej vrátí prodejci nebo výrobci,“ uvedl Duben.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám