Hlavní obsah

Čínou otřásá nový skandál. Kuchyňský olej vyráběli z těl vyhozených zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Minulý týden skončilo v Číně ve vězení 16 mužů, kteří ze směsi vyhozených zvířecích těl vyrobili a prodali 5000 tun kuchyňského oleje. Informoval o tom list The Guardian. Jedná se o další kamínek do mozaiky honby za ziskem a nedostatku dohledu v tamním potravinářském průmyslu.

Foto: Jaime Saldarriaga , Reuters

Olej se vyráběl i z kachního peří. Ilustrační foto

Článek

Tento jedovatý a nebezpečný přípravek vyráběli z kuřecího peří, kachního peří, z prasečích štětin, a dokonce i z liščích chlupů, uvedla oficiální tisková agentura Nová Čína. Do oleje firma používala také vyhozené, nejedlé zvířecí části jako kůži a biskupy kuřat a kachen, stejně jako vepřový odpad.

Olej následně prodali v letech 2011–2012 celkem 117 podnikům. Vydělali na něm 600 miliónů jüanů (zhruba 1,85 miliardy korun). Hlavní představitel firmy dostal od soudu ve městě Lien-jün-kang v provincii Ťiang-su doživotí. Další soud shledal vinnými a hrozí jim až patnáctileté tresty vězení.

Případ není zdaleka výjimečný. Ve stejný den bylo odsouzeno 43 dalších osob ve třech jiných případech porušení bezpečnosti potravin. Většinou se jednalo o prodej jídla vyrobeného ze zvířecích odpadů.

Místo jehněčího masa krysy

O několik dnů dříve více než 30 cestujících letu společnosti Air China vzalo útokem toalety poté, co snědli koláče s hovězím po záruce. Další vyšetřování pak zjistilo, že skoro všechno sušené hovězí v jihovýchodní provincii Fu-ťien je vlastně chemicky ošetřené vepřové.

V květnu skončil před soudem gang v provincii Če-ťiang za to, že prodával krysy, norky a lišky coby jehněčí maso. Stejný měsíc úřady dopadly firmu v provincii Chu-nan, která vyráběla „plátky z medúz“ z chloridu vápenatého a benzoátu sodného.

Minulý týden v pátek reportér v provincii Fu-ťien informoval o tom, že většina sušeného hovězího v provincii se vyrábí z vepřového, které se do podoby dražšího hovězího zpracovává s pomocí hovězího extraktu a nelegálních chemikálií. Výroba sušeného „hovězího masa“ z vepřového stojí v přepočtu asi 145 korun za kilogram, zatímco skutečné sušené hovězí přijde na trojnásobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám