Hlavní obsah

V prosinci začnou znovu jezdit některé zrušené rychlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 15. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se obnoví některé rychlíkové spoje, které přestalo ministerstvo dopravy objednávat od 1. července. Rychlíky Českých drah budou jezdit častěji mimo jiné z Jihlavy, Brna nebo Ústí nad Labem. Oznámilo to ministerstvo dopravy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Častěji než dosud bude jezdit celkem pět párů spojů. Týká se to večerních rychlíků mezi Libercem a Ústím nad Labem, Kolínem a Ústím nad Labem a Jihlavou a Brnem, ranních vlaků mezi Brnem a Bohumínem a také večerního spoje z Jindřichova Hradce do Jihlavy a ranního zpět. Od července bylo podle Neřolda omezeno 25 spojů a zrušeno šest.

Peníze na obnovení provozu některých od července zrušených spojů se podle ministerstva dopravy podařilo nalézt díky tomu, že České dráhy zefektivnily své provozní výdaje. "Jednoznačně jsem nesouhlasil s tím, v jakém rozsahu byly v červenci omezeny některé rychlíkové spoje. Na dopad tohoto kroku upozorňovala opakovaně i Asociace krajů ČR," uvedl ministr v demisi Zdeněk Žák.

Večerní dálkové spoje mezi Libercem a Ústím nad Labem pojedou od nového jízdního řádu denně, dosud sice byly v létě vypravovány každý den, ale od zimy měly jezdit pouze ve čtvrtek, v pátek a neděli. Ve stejné dny jezdily celoročně večerní rychlíky mezi Ústím nad Labem a Kolínem, nyní pojedou denně kromě soboty.

Večerní vlaky z Brna do Jihlavy

Mezi Brnem a Jihlavou večerní rychlíky dosud jezdily od čtvrtka do konce týdne, nově to bude denně s výjimkou sobotního spoje z Brna do Jihlavy. Mezi Brnem a Bohumínem k dosavadním ranním rychlíkům ve všední dny přibude i sobotní.

Ranní vlak z Jihlavy do Jindřichova Hradce od půlky prosince pojede každý všední den, dosud to bylo jen v pondělí. Večerní spoj v opačném směru, který je zatím vypravován jen v pátek a neděli, nově pojede každý den mimo sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám