Hlavní obsah

Aukce kmitočtů LTE se může zúčastnit všech pět uchazečů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všech pět uchazečů se může zúčastnit aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Jejich přihlášky splnily předepsané podmínky. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) to v pondělí oznámil v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedle současných operátorů T-Mobile, Telefónica a Vodafone se do aukce přihlásily Sazka Communications ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile, která vznikla přejmenováním PPF Mobile Sevices po jejím prodeji řediteli Tomáši Budníkovi.

Samotná PPF se rozhodla aukce nezúčastnit kvůli tomu, že by v příštích 15 letech fakticky nemohla koupit některého z mobilních operátorů. Nejvíce se spekuluje o Telefónice, kterou chce mateřská firma prodat.

"V příštím týdnu účastníci absolvují školení, včetně provedení dvou cvičných aukcí a jejich vyhodnocení. Zahájení ostré fáze elektronické aukce kmitočtů je plánováno na 11. listopadu. K vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů by mělo dojít začátkem roku 2014 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Operátoři si stěžují na podmínky

Uchazeče o vstup na trh láká především vyčlenění části nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro čtvrtého operátora. To naopak kritizují nynější operátoři, kteří označili část podmínek za diskriminační. Například Telefónica je už napadla žalobou.

Souhrnná vyvolávací cena kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám. Vláda očekává výnos z aukce pro státní rozpočet v příštím roce na úrovni deset miliard Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám