Hlavní obsah

Republikáni vládu bez peněz nenechají, doufá Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama se domnívá, že republikáni ve Sněmovně reprezentantů nenechají vládu a úřady bez finančních prostředků. Kongres podle něj také zvýší dluhový strop před krajním limitem, jímž je čtvrtek 17. října. Obama nicméně potvrdil, že dokud to Kongres neudělá, nehodlá s republikány o ničem vyjednávat.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezident Obama hovoří k zákonodárcům, ilustrační foto

Článek

„Neočekávám, že se tam dostaneme,“ řekl Obama v rozhovoru, který dnes AP zveřejnila. „Včera (v pátek) se objevily alespoň nějaké výroky, že předseda (Sněmovny reprezentantů) Boehner je ochoten zajistit, že dodržíme závazky (ve splácení dluhů),“ řekl.

„A jsem docela ochoten se vsadit, že je právě teď dost hlasů ve Sněmovně reprezentantů, které zajistí, že Spojené státy neskončí jako příživník,“ dodal Obama.

Obama už předtím prohlásil, že nečinnost vládních úřadů má „zničující“ dopad na řadové Američany, z nichž mnozí ztratili přístup ke státním službám či dočasně přišli o práci.

Problémem je zdravotní reforma

Od úterý funguje federální vláda v nouzovém režimu, protože nemá od Kongresu povolení čerpat peníze. Další krize čeká Spojené státy po 17. říjnu, kdy země vyčerpá limit pro nové půjčky. Pokud limit Kongres do té doby nezvýší, může se Washington dostat do platební neschopnosti, která bude mít mnohem hlubší ekonomické následky než současný nouzový stav ve vládních institucích. [celá zpráva]

Sněmovna, kde mají většinu republikáni, podmiňuje uvolnění peněz vládě ústupky v Obamově reformě zdravotnictví. Zvýšení dluhového stropu chtějí republikáni jako obvykle spojit s jednáním o dalším snižování vládních výdajů. Obama ale dnes zopakoval, že je ochoten jednat s republikány o zdravotnictví, snižování deficitu i o výdajích, ale až poté, co sněmovna bez jakýchkoli podmínek uvolní peníze vládě a zvýší dluhový limit.

Obama zatím tlaku republikánských poslanců vzdoruje a odmítá s nimi jednat byť jen o kompromisu. Všechny dosavadní kontakty mezi znesvářenými stranami zatím skončily bez výsledku.

Obama do Asie nevyrazil

Kvůli rozpočtovým sporům Obama zrušil cestu na zasedání Rady pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Americkou delegaci tak vede americký ministr zahraničí John Kerry.

I bez účasti Obamy postoupí na nadcházejícím summitu APEC kupředu jednání o zóně volného obchodu mezi zeměmi po obou stranách Tichého oceánu. Rozhovory o takzvaném Transpacifickém partnerství (TPP) by se tak měly uzavřít do konce roku, jak předpokládá původní plán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám