Hlavní obsah

Slováci platí už pět let eurem. V oběhu jsou však stále miliardy korun

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pobočky Národní banky Slovenska (NBS) vchází muž. Z tašky vybaluje statisíce slovenských korun a žádá balíčky hotovosti vyměnit za eura. Pět let po zavedení evropské měny je na Slovensku podle NBS stále v oběhu téměř 3,85 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zmíněný případ nahlásila pobočka NBS finanční policii. Příběh ale zdaleka není ojedinělý. Podle expertů je v pozadí zájem podsvětí, které chce pomocí nastrčených osob „vyprat“ peníze z trestné činnosti. „Jde především o případy nelegálních zisků z korupce a organizovaného zločinu,“ píše se v policejní zprávě.

V roce 2012 NBS nahlásila 175 případů podezřelých obchodních operací. Pachatelé mění většinou statisíce korun, což nepůsobí až tak podezřele. Bílé koně neposílají s penězi do Bratislavy, ale do regionálních poboček NBS. Podle Hospodárskych novin peníze pocházejí většinou z vydírání, obchodu s drogami nebo z kuplířství.

Je obtížné potrestat skutečné pachatele, protože výměna korun za eura není samozřejmě trestným činem.

„Působí to sice podezřele, ale není to nelegální,“ řekl HN nejmenovaný zdroj ze sféry finanční policie. Bylo by třeba prokázat, že peníze pocházejí z trestné činnosti. S odstupem času je to však mnohem složitější. „Množství zločinů je už promlčených,“ dodal zdroj.

Slovensko používá euro od roku 2009. K polovině letošního roku bylo staženo z oběhu 97,52 procenta slovenských korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám