Hlavní obsah

PPF vycouvala z aukce frekvencí pro LTE, protože nesmí koupit operátora

– Praha

Finanční skupina PPF v pondělí oznámila, že se nezúčastní aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, kterou vypsal Český telekomunikační úřad. Důvodem je podmínka zakazující budoucí fúzi s některým z nynějších operátorů.

Článek

V poslední době se objevily informace, že PPF se zajímá o koupi některého ze tří tuzemských provozovatelů mobilních sítí.

Skupina zároveň oznámila, že prodala svou společnost PPF Mobile Services, která měla vybudovat čtvrtého mobilního operátora, jejímu dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi. V minulosti vedl operátora U:fon a zajímal se o jeho koupi.

Je to bezprecedentní omezení, tvrdí PPF

Podle mluvčího PPF Radka Stavěla jsou součástí podmínek aukce ustanovení, která v souhrnu znamenají, že po celou dobu přídělu vydražených frekvencí, tedy 15 let, se nový operátor nesmí spojit s kterýmkoliv z dalších účastníků aukce.

"Toto v Evropě bezprecedentní omezení ze strany ČTÚ nebylo součástí podmínek aukce, které prošly veřejnou konzultací, a nebyla tudíž šance se k němu dříve vyjádřit. Objevilo se zcela nečekaně až ve finálním znění podmínek aukce," dodal mluvčí. Podle něj je podobný patnáctiletý závazek v telekomunikacích věcně i ekonomicky nesmyslný.

V pondělí v poledne vyprší termín pro podání přihlášek v aukci. Do té se podle dřívějších vyjádření přihlásí operátoři T-Mobile a Telefónica. Vodafone své rozhodnutí teprve oznámí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám