Hlavní obsah

Karsit z Náchodska investuje 1,5 miliardy a nabere 250 lidí

– Jaroměř • Aktualizováno

Výrobce autodílů Karsit Holding z Jaroměře na Náchodsku má v plánu během následujících dvou let investovat 1,5 miliardy korun a vytvořit až 250 nových pracovních míst. Uvedl to generální ředitel a majitel společnosti František Řípa.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Firma Karsit také získala výrobu náhradních dílů pro vozy Octavia a Superb. Ilustrační foto

Článek

Investice mají firmě s dvacetiletou historií zajistit výrazně vyšší konkurenceschopnost, pomoci ji v dalším růstu výkonů a dostat ji mezi špičku dodavatelů automobilového průmyslu v Evropě.

Hlavními investicemi budou lisovací linka a rozšíření lakovny.

„Lisovací linka ovládaná manipulátory s šesti těžkými hydraulickými lisy se stane největší technologickou investicí firmy od doby jejího vzniku. Bude to nejmodernější linka v ČR, která snese porovnání se zařízením u výrobců automobilů,“ uvedl Řípa. Většina investic půjde do strojírenských technologií, počítá se i s vybudováním nových skladů.

Nová místa hlavně v Jaroměři

Většina nových pracovních pozic má vzniknout v Jaroměři. „Je to pozitivní zpráva. Pokud bude nábor postupný, neměl by být problém místa obsadit. Budeme připraveni pomoci například s rekvalifikacemi,“ sdělil ředitel krajského úřadu práce Martin Horák.

Na Náchodsku byla na konci července nezaměstnanost šest procent a bez práce bylo 4500 lidí. V celém kraji činila nezaměstnanost 6,6 procenta a práci hledalo téměř 25 000 lidí.

Automobilová divize Karsit Holdingu má nyní dva výrobní závody v Jaroměři, další v Příbrami, Postřelmově, Dvoře Králové nad Labem a na Slovensku. Výrobní aktivity rozvíjí prostřednictvím společných podniků. Díly a komponenty, především kovové kostry sedadel, vyrábí například pro vozy Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, PSA, Scania.

Součástí hotel i zemědělská divize

Z nových zakázek jmenoval Řípa kontrakt na vývoj a výrobu zadních sedadel a opěr pro nový model Škody Fabia, který půjde do sériové výroby v roce 2014. Firma také získala výrobu náhradních dílů pro vozy Octavia a Superb, výrobu rámu zadních sedadel Audi Q7 či nárazníku pro nákladní vozy Scania.

Do skupiny Karsit patří také konferenční a hotelové centrum K-TRIUMF ve Velichovkách, které je mezi největšími komplexy svého druhu na východě Čech. Součástí Karsit Holdingu je i zemědělská divize.

Roční obrat Karsit Holdingu se v posledních letech pohyboval mezi 2,5 až třemi miliardami korun, nyní společnost zaměstnává přibližně 750 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám