Hlavní obsah

Pozor na nabídky úvěrů přes telefon, varuje inspekce. Provolat můžete i tisíce

– Praha
Novinky, pit

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele před inzeráty a nabídkami úvěru přes telefon. Jak inspektoři zjistili, zprostředkovatelé úvěrů nadále používají při nabízení finančních půjček telefonní čísla s vyšší než běžnou sazbou, zpravidla ve výši hovorného 95 korun za minutu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš, jejich použití novela zákona o spotřebitelském úvěru od konce letošního února omezila.

ČOI v poslední době šetří několik stížností nejen od spotřebitelů, ale také od policie, na niž se poškození občané obrátili s žádostí o pomoc. Podle ústředního ředitele ČOI Vladimíra Velčovského by lidé tato varování neměli brát na lehkou váhu.

Obcházení zákona

Zprostředkovatelé úvěrů si našli způsob, jak zákon obejít. Žadatelům o půjčku prostřednictvím drahých telefonních linek tak hrozí, že přijdou o desetitisíce korun.

Pokud zájemce o půjčku zavolá na číslo uvedené v inzerátu, je mu podle Gaidoše poskytnuta informace, že půjčku sice dostane, ale až na základě certifikátu, k jehož získání však musí zavolat právě na linku s vyšší než běžnou cenou.

„Jste-li operátorem odkázáni na linku s vysokým tarifem, okamžitě jednání ukončete. Pokud na takovou linku zavoláte, nezískáte požadovaný obnos, ale účet za telefon dosahující až desítek tisíc korun,“ informoval Velčovský.

„Zájemce o půjčku by si měl uvědomit, že za pětiminutový hovor zaplatí až 475 korun, za hodinový hovor pak až 5700 korun,“ doplnil Gaidoš s tím, že dotyčný navíc nemá jakoukoli záruku, že půjčku získá.

Porovnejte bezpečně nabídky úvěrů bankovních a nebankovních institucí na kalkulačce úvěrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám